What Have They Done To Solange?

Genre: Thriller | Duur: 1u43 | Release: 1 Januari 1972 | Land: Italië | Regie: Massimo Dallamano | Cast:

What Have They Done To Solange? is een zeer genietbare thriller, die goed duidelijk maakt waar de Amerikaanse tegenhangers uit het genre de mosterd hebben gehaald. Deze film is immers een typische Giallo, waarmee de gewelddadige Italiaanse thrillers uit de jaren ?70 worden aangeduid. Dit weliswaar weinig bekende genre legde quasi eigenhandig de fundamenten voor de Amerikaanse psychoslasher van begin jaren '80. Onder andere klassiekers als Halloween, Friday the 13th en Dressed to Kill verwijzen duchtig naar de Giallo. Verder zorgde dit genre ? samen met de spaghettiwestern ? voor een drempelverlaging voor het in beeld brengen van expliciet geweld.



Het verhaal van What Have They Done To Solange? is gesitueerd rond een katholiek meisjescollege in Londen. Centraal personage is Enrico Rosseni, een leraar die een buitenechtelijke affaire heeft met een van zijn leerlingen. Als een van de meisjes uit het college op brutale wijze wordt vermoord, gaat hij op zoek naar de identiteit van de dader.



Inderdaad, deze plot leest als die van een doorsnee tienerthriller van het type Scream of I Know What You Did Last Summer, maar zowel cinematografisch als verhaaltechnisch staat deze film gelukkig een paar niveau?s hoger. Regisseur Massimo Dallamano laat meteen vanaf de openingsscène zijn kunde zien, wanneer hij een liefhebbend koppeltje filmt, voyeuristisch verscholen vanachter de bladeren. Verder valt ook het strategisch inzoomen op opengesperde ogen op en zijn er enkele mooie voorbeelden van continuïteit in de montage met behulp van geluid. In een bepaalde moordscène wordt knap gebruik gemaakt van de subjectieve camera. Conform met de kenmerken van de Giallo is er verder ook veelvuldig vrouwelijk schoon en naakt te zien.



De plot is zeker de eerste helft van de film erg boeiend en goed opgebouwd, maar in de tweede helft dreigt de film zichzelf af en toe te verliezen in zijn eigen labyrintische structuur ? alsookin een overvloed aan dialoog. De film laat dus een paar kansen liggen, maar dit drukt het kijkplezier amper. Een geweldige score van de legendarische Ennio Morricone - aangevuld met enkele leuke jazzdeuntjes - maakt de kijkbeleving compleet, waardoor What Have They Done To Solange? afsluit met een dikke voldoende.

Simon Smessaert Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Solange heeft een gedwongen abortus ondergaan waardoor ze terug kinds is geworden. Haar vader - tevens hoofd van het college - ontdekt alles en gaat samen met haar de wraaktoer op.