The Mothman Prophecies

Genre: Horror | Duur: 1u59 | Release: 29 Mei 2002 | Land: | Regie: Mark Pellington | Cast: Richard Gere, Laura Linney, Will Patton, Debra Messing

Mark Pellington, bekend geworden door Arlington Road, las op een dag het 'onderzoeksverslag' van parapsycholoog John A. Keel over de mothman prophecies en dacht: hier valt een film over te maken. En hij heeft zijn gelijk bewezen.De parapsycholoog (of is het spiritist dan wel crypto-zo├Âloog ?) John A. Keel schreef in 1975 een verslag van zijn onderzoek dat hij deed over de voorspellende tekens van de 'mottenman'. Deze mottenman zou zich vertonen iedere keer wanneer er rampzalige gebeurtenissen zullen voordoen. Zijn case was het instorten van een brug over een rivier in Point Pleasant, West Virginia, in december 1967. Maanden daarvoor zou het stadje geteisterd zijn geweest door allerhande vreemde verschijningen, onverklaarbare telefoontjes, UFOs, veemutilaties, edm.Het verhaal, dat enigszins aangepast naar deze tijd, vertelt de lotgevallen van John Klein (Richard Gere), een journalist voor de Washington Post, op weg naar een interview met de gouverneur van Virginia. Zonder verklaring valt zijn auto opeens, in the middle of nowhere, stil. Eigenaardig genoeg blijkt hij in anderhalf uur tijd meer dan 200 km te hebben afgelegd en is hij terecht gekomen in Point Pleasant, een stadje dat helemaal niet ligt in de richting waarnaar hij aan het rijden was..Mysterie alom dus.. en het wordt alleen groter wanneer hij de verhalen hoort over de vreemde gebeurtenissen in het stadje.. Wanneer hij een tekening ziet van een verschijning die verschillende mensen hebben aanschouwd en deze sterk lijkt op de tekeningen die zijn vrouw maakte, enkele weken voor haar bizar auto-ongeval, weet mister Klein dat de knikker niet langer strontvrij genoemd kan worden.

Als ware onderzoeksjournalist besluit hij enkele dagen door te brengen in het stadje, mensen te interviewen, zelf lastig gevallen te worden door de mottenman en zulks meer..Het paranormale is steeds een dankbaar onderwerp om een horrorfilm rond te maken. En wanneer het dan nog gebaseerd is op waargebeurde feiten is het hek uiteraard helemaal van de dam. Voor de hardcore paranormalerd of UFOfreak zal John -Ufology is essentially a new system of belief, not a new system of scientific fact. Keel ook geen onbekende zijn. Lees vooral eens zijn Disneyland of the Gods, The Complete Guide to Mysterious Beings of Why UFOs. Maar of u nu gelooft in een wereld naast 'the world we know' of niet, wanneer u enigzins vatbaar bent voor het paranormale zal het verhaal u aanspreken.Hoewel de film trots kan zijn op zijn mooie cinematografie is de regie van Pellington toch wel erg klassiek. Pellington filmt nog horrorfilms zoals 20 jaar geleden, met schrikmomenten en plotwendingen wanneer het moet en alleen dan. Combineer dit met het toch wel bij momenten irritante en enerverende acteerwerk van triestohardtobecool Gere en je komt tot een niet briljante, maar nog steeds zeer genietbare, niet-visuele horrorfilm.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tja, de brug stort in, Gere redt zijn vriendinnetje. De mothman wordt niet meer gezien, daarbij krijgt het publiek nooit de mothman te zijn. Gelukkig maar...