The Ninth Gate

Genre: Thriller | Duur: 2u12 | Release: 25 Augustus 1999 | Land: | Regie: Roman Polanski | Cast: Johnny Depp, Lena Olin, Frank Langella, Frank Langella, Emmanuelle Seigner

Het is al weer eventjes geleden dat we nog eens van onze goede vriend Polanski hebben gehoord (zo'n 6 jaar geleden met Death and the Maiden met name).

Aangezien deze regisseur vrijwel steeds garant staat voor innemende thrillers gingen we met een gerust hart in de zacht fluwelen fauteuil der cinema zitten.The Ninth Gate handelt over wat iedereen al wel eens geprobeerd heeft: de duivel oproepen, niet dan ? Via een zeer oud Middeleeuws boek (uit het jaar 1666, aha !) kan men door een serie van ongelooflijk mystieke spreuken en dito handelingen de Negende Poort naar de HEL openen ! [Spookachtige, diepe stem] Bwahahahahaha !Enig probleem is dat het niet schijnt te werken. Boris Balkan, de steenrijke eigenaar van een kopie slaagt er blijkbaar maar niet in om de deur open te doen. Daarom vraagt hij aan louche boekenwoekeraar Dean Corso (Johnny Depp) de twee andere kopieën van dit werk op te sporen en te vergelijken om alzo de waarheid te achterhalen ! [Spookachtige, diepe stem:] Bwahahahahaha !Het verhaal gaat dan ook veel meer over de speurtocht naar deze kopieën en de moeilijkheden daarrond (zo worden er de hele tijd maar mensen vermoord) dan rond de duivel zelf. Maar dat zijn we dan ook van Polanski gewend. Ook in Rosemary's Baby zag je nooit echt iets 'duivelachtigs', maar werd het wel voortdurend gesuggereerd.

Same here, niks echt duivels, geen getoonde wreedheden, maar wel de continu gespannen sfeer en de idee: hier zit meer achter.Al bij al een goede film van Polanski, die misschiens toch iets te lang duurde, maar ja.. Polanski wordt ook oud he, hij is enkele weken geleden net.. 66 geworden.. Toeval ?? [Spookachtige, diepe stem] Bwahahahahaha !

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De drie boeken zijn alle drie nodig om de sleutel te kunnen kraken. Boris Balkan blijkt verantwoordelijk te zijn voor alle moorden, hij probeert de Ninth Gate te openen maar steekt zichzelf in de fik. Later blijkt dat de gebroeders boekhandelaren van het begin een pagina hebben nagemaakt, wanneer de echte pagina weer is gevonden kan de negende poort geopend worden en blijkt dat Dean Corso eigenlijk degene is geweest die de poort opent. Het blonde meisje is een discipel van de duivel.