Planet of the Apes

Genre: SF | Duur: 2u00 | Release: 29 Augustus 2001 | Land: | Regie: Tim Burton | Cast: Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carter

De originele Planet of the Apes dateert van 1968, sindsdien zijn er 4 vervolgen gemaakt : Beneath the planet of the apes ('70), Escape from the planet of the apes ('71), Conquest of the planet of the apes ('72) en Battle for the planet of the apes ('73), daarnaast zijn er nog een drietal tv-only versies en series uitgebracht. Het boek van de Fransman Pierre Boulle (ook de schrijver van The Bridge on the river Kwai) kende dus nogal wat aftrek..Deze versie wil echter geen vervolg zijn noch een remake van de originele film, hoewel de film wel 'het begin' van de saga vertelt (enfin, van de saga die de vervolgen er van gemaakt hebben, de originele schrijver had niets met de andere films te maken). Geregisseerd door de artistieke Tim Burton (Sleepy Hollow, Mars Attacks!, Batman) konden we ons aan iets goeds verwachten en gelukkig wordt deze verwachting ingelost.In 2029 voert kapitein Leo Davidson een routineklusje uit aan zijn NASA ruimteschip wanneer hij een 'ruimte-tijd anomalie' ontdekt. Tegen de orders van zijn oversten in lanceert hij zichzelf in een mini ruimtetuigje en vliegt op de anomalie af. Deze insubordinatie komt hem duur te staan, niet alleen wordt hij 400 jaar in de toekomst geslingerd, verder komt Leo terecht op een vreemde planeet bewoond door.. inderdaad apen.In deze vrij primitief ogende apenmaatschappij zijn de mensen de slaafjes. (Tussen haakjes: net zoals in de eerste versie van de film kiest ook Burton om het boek niet te volgen, daarin zou deze maatschappij net ultra modern moeten zijn. De eerste regisseur, Schaffner, deed het uit geldgebrek, wat zou Burton's excuus zijn?). Mensen worden in het wild gevangen, gebrandmerkt, gedresseerd en daarna verkocht als werkkracht, diennaar of speelgoedje. Maar gelukkig kent de apenplaneet ook een soort GAIA, een groepje van geitenwollensokkendragers die opkomen voor de rechten van de mens, want zij zijn immers ook maar gewoon domme apen.De 21ste eeuwse kapitein beseft eerst niet goed waar hij terecht is gekomen en, met een nog niet gebroken wil, neemt hij het voortouw om te trachten ontsnappen. Hij wordt hierbij geholpen door GAIA apin Ari, en samen met een hoop andere ontsnapte mensen trachten ze zijn neergestort ruimteschip te bereikenPlanet of the Apes is een prachtig vormgegeven (een acteur naar aap transformeren kostte 5 uur / aap, maar het loont echt de moeite), aangrijpende, spannende film. Het struikelt niet over de meligheidsval en vermijdt gezwind de gevreesde stereotypes. Hoewel je waarschijnlijk het einde min of meer al wel zal kennen is deze nieuwe Tim Burton, opnieuw, een aanrader van formaat.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De apenplaneet is bevolkt geraakt door Leo's moederschip dat eeuwen geleden neergestort is. De apen die daaruit ontsnapt zijn hebben voor de huidige bewoners gezorgd. Leo slaagt erin met een ruimtecapsule terug naar zijn tijd en naar de aarde te geraken om enkel tot de vaststelling te komen dat ook deze bewoond is door... apen.