RKO 281

Genre: Drama / documentaire | Duur: 1u23 | Release: 5 September 2001 | Land: | Regie: Benjamin Ross | Cast: John Malkovich, Melanie Griffith, James Cromwell, Liev Schreiber, Anastasia Hille

RKO 281 is een made-for-tv gedramatiseerde documentaire over de making-of Citizen Kane gemaakt in 1999, maar nu pas in de Belgische cinema. Nu ja, in drie zalen te zien. RKO 281 (naar het productiebedrijf dat Citizen Kane draaide) vertelt, volgens 'kenners' waarheidsgetrouw de problemen die zich stelden bij het maken van wat heden ten dage de beste Amerikaanse film aller tijden wordt genoemd.



George Orson Welles heeft het allemaal immers niet zo simpel gehad. Zijn moeder sterft op zijn 8ste, zijn vader op zijn 12de en hoewel Orson zeer intelligent en artistiek aangelegd blijkt gaat het hem allemaal niet zo fel voor de wind. Daar komt verandering in wanneer hij in 1938 het nog steeds wereldberoemde 'War of the Worlds' schrijft. De radio-uitzendingen veroorzaakten een golf van paniek bij de Amerikanen die echt geloofden dat de aarde door marsmannetjes werd aangevallen. Orson werd plotsklaps wereldberoemd.



Hij mag dan ook zelf een film regisseren, maar hoewel de verwachtingen hoog gespannen zijn lijkt het niet te lukken. Tot hij op een feestje van de krantenmagnaat Hearst uitgenodigd wordt en beslist diens leven te verfilmen. Een brutaal plan, want behalve misschien 'de lesbische lovers van Maria' was er op dat moment geen enkel onderwerp zo ondenkbaar. Vooral omdat de magnaat er niet als de ultieme goeddoener uitkomt, maar als hypocriet, vals, op geld belust. Hearst probeert dan ook op alle mogelijke manieren de film te boycotten en iemand die zo goed als alle media van het land in handen heeft, heeft wel wat in de pap te brokken. Maar goed: u en ik weten natuurlijk hoe het af loopt, de film komt er natuurlijk wél.



RKO 281 is een heel aparte film, hoewel het qua informatie ongetwijfeld documentair is, doet de film in het geheel niet aan een documentaire denken. Het is volledig nagespeeld, verwacht u dus zeker niet aan originele beelden van die tijd, of uit Citizen Kane. Je krijgt wel te zien hoe Orson zijn beroemde kikvorsperspectieven gefilmd kreeg. Deze film over dé film is zeker de moeite om in de cinema te zien, ook al was ie bedoeld voor televisie. Een sterke cast, no-nonsense regie en boel leuke faits-divers zorgen voor een film die (net zoals Citizen Kane trouwens) niet veel zal voorstellen in de boxoffice maar wel bewijst dat goede cinema daarom niet moet zijn wat commercieel interessant is.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien