A Simple Plan

Genre: Humor/Drama | Duur: 1u41 | Release: 31 Maart 1999 | Land: VS | Regie: Sam Raimi | Cast: Gary Cole, Bridget Fonda, Billy Bob Thornton, Bill Paxton

Hank en Jacob Mitchell zijn twee broers die een normaal leven leiden. Hank heeft een vrouw en een leuke job. Jacob is zijn iets wat achterlijke broer die ervan droomt de boerderij van de vader op te knappen. Alles gaat zijn normale gang tot ze op een dag een wel heel vreemde ontdekking doen in een bos.Tijdens een wandeling met hun vriend Baxter ontdekken de drie een neergestort vliegtuig. Inhoud van het vliegtuig: een piloot in ver gevorderde staat van ontbinding en een sportzak met 40 miljoen dollar. De drie vrienden spreken af om alles geheim te houden. Als niemand achter het geld komt vragen, zullen ze het verdelen. En de kans dat iemand de som komt claimen is volgens hen vrij klein. Het zal per slot van rekening toch gaan om losgeld of geld uit een overval.Een simpel plan dus. Maar uiteraard loopt het één en het ander al vlug uit de hand. Vooral wanneer de Jaco per ongeluk een moord pleegt. Langzaam maar zeker zakken de vrienden weg in een moeras van ellende.

Als apotheose komt er dan ook nog een FBI -agent enkele vragen stellen over een verdwenen vliegtuig. Het uiteindelijke resultaat is dat enkele simpele mensen enkele duivelse toeren uithalen.

In deze film valt wederom Billy Bob Thornton op die voor de zoveelste maal een zonderling speelt. We zagen hem al als mentaal gehandicapte in het schitterende Sling Blade en de bizarre garagist in U-Turn. Thornton lijkt zich best te vinden in dit soort rollen. Maar let vooral op de ongelooflijk sexy Bridget Fonda. Hoewel ze in deze film helemaal niet sexy is maar eerder het prototype van de seutige huisvrouw zullen we maar zeggen. Bridget Fonda weet in ieder geval haar rollen te kiezen.Verwacht niet te veel actie in deze film die is namelijk tot een minimum beperkt, in de plaats daarvan krijg je wel een overvloed aan dialogen. Hoe meer de film vordert des te grimmiger wordt de sfeer. Langzaam maar zeker groeit A Simple Plan naar een climax die voor sommige misschien een anti-climax zal betekenen. Ik slik het echter wel. Het resultaat is een schitterend staaltje bioscoopplezier.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De broers Mitchell vermoorden hun vriend en zijn vrouw. De FBI-agent blijkt de misdadiger te zijn van wie het geld is. Hij schiet de sheriff neer. En als ultieme climax schiet Hank zijn broer Jacob dood. Een deel van het geld is gemerkt dus verbranden Sarah en Hank het geld.