A Soldier's Daughter Never Cries

Genre: Romantisch Drama | Duur: 1u34 | Release: 30 Juni 1999 | Land: Frankrijk, Groot-Brittannië, VS | Regie: James Ivory | Cast: Harley Cross, Jesse Bradford, Dominique Blanc, Jane Birkin, Leelee Sobieski, Barbara Hershey, Kris Kristofferson

De film gaat over een Amerikaans gezin dat zich heeft gehuisvest in Parijs tijdens de jaren '60. James Jones (in de film Bill Willis), voortreffelijk gespeeld door Kris Kristofferson, is de wereldberoemde schrijver van oorlogsromans zoals From Here To Eternity (verfilmd in 1953 door Fred Zinnemann) en The Thin Red Line (de schitterende film van Terrence Malick). De film is gebaseerd op het boek van Jones's dochter Kaylie (in de film Channe), gespeeld door Leelee Sobieski. Kaylie Jones pende in het boek 'A Soldier's Daughter Never Cries' haar jeugdervaringen neer uit de jaren '60 en '70. Vervolgens zorgde James Ivory voor de verfilming van dit boek.De film bestaat uit drie grote blokken : Billy, Francis en Daddy.Het eerste deel, Billy, gaat over het jongetje Benoît dat door het gezin Willis wordt geadopteerd. De jonge Benoît heeft echter al bij enkele gezinnen gewoond en denkt dan ook dat het nu ook niet lang zal duren. Benoît loopt dan ook constant rond met z'n koffertje in de hand. Aanvankelijk botert het niet echt tussen Benoît en Channe, maar daar komt snel verandering in. Benoît blijft echter zeer afstandelijk en zegt niet veel. Bovendien wil Bill aan Benoît een andere naam geven en het wordt... Billy. Zo is Billy volledig opgenomen in het Willisgezin en kan de pret beginnen.Voor het tweede deel, Francis, nemen we een klein sprongetje en zijn de kinderen ondertussen als 15 jaar. Billy is nog steeds zwijgzaam en blijkt zich niet echt te kunnen aanpassen aan zijn omgeving. Channe daarentegen gaat een hechte vriendschap aan met Francis Fortesque. Francis is anders als de andere jongens. Hij geeft zich helemaal over aan de opera en is stiekem verliefd op Channe.In het derde deel, Daddy, keert het gezin Willis terug naar Amerika. Het is immers niet zo goed gesteld met de gezondheid van Bill en hij zou liever willen sterven in Amerika. In Amerika blijkt al snel dat Channe en Bill zich niet echt thuisvoelen. Naarmate de tijd vordert verbetert de situatie.

A Soldier's Daughter geeft op een rustig tempo de ongemakken weer die het gezin Willis doormaakt. We zien Channe en Billy opgroeien en daarbij worden ze dus geconfronteerd met een aantal zaken. Channe wordt immers seksueel rijper en gaat dan ook op zoek naar vriendjes, met de nodige problemen. Billy is steeds zwijgzaam en kijkt veel televisie, hetgeen niet echt wordt geapprecieerd door z'n 'moeder' (gespeeld door Barbara Hershey).De film wordt gedragen door een sublieme Kristofferson en een verassende Leelee Sobieski. Kristofferson zal iedereen wel kennen, maar wie is nu die Leelee Sobieski. Wel, Sobieski speelde onlangs ook in Deep Impact en zal binnekort verschijnen naast de zijde van Nicole Kidman en Tom Cruise in Eyes Wide Shut van niemand anders dan Stanley Kubrick. Sobieski is dan ook de new hot thing in Hollywood.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vader, Bill Willis, sterft op het einde van de film. Billy oftewel Benoît zal toch het dagboek van z'n echte moeder lezen.