The Dish

Genre: Familiefilm | Duur: 1u51 | Release: 14 November 2001 | Land: Australië | Regie: Rob Sitch | Cast: Sam Neill, Kevin Harrington, Tom Long

Hoewel je dit niet mag zeggen, heeft de filmwereld alle redenen om blij te zijn met wat er gebeurde op 11 september.. Eindelijk opnieuw een hele reeks nieuwe verhaallijnen en archetypen van vijanden.. Nóg interessanter zijn echter de nieuwe helden die de USA ontdekt heeft.. het zal niet lang duren vooraleer de eerste helden-brandweerlui- en schrootopruimer-films vertoond zullen worden.Ten tijde van The Dish had men dit geluk echter nog niet.. En wat doe je dan als je al de gebruikelijke helden (politiemannen, cowboys, astronauten,..) hebt opgebruikt ? Juist.. je gaat op zoek naar 'onontdekte helden'. Zo leerde Men of Honor ons de vergeten helden der diepzeeduikers te apprecieren.Maar wat als je dan per se iets wil doen met ruimtevaart, helden en als het eventjes kan Australisch patriotisme. Niet zo eenvoudig lijkt het, want Australië heeft zoveel inbreng in het ruimteprogramma gehad als Nederland in de geschiedenis van de fijne keuken. Duidelijk bent u Rob Sitch niet, want u vergeet de vitale rol die Australië heeft gespeeld met betrekking tot de wandeling van de eerste man op de maan..Neen, ze hebben niet stiekem de raket in plaats van de Amerikanen gebouwd en laten we aub geen racistische opmerkingen maken waar kangeroes in voorkomen.. De maanwandeling is immers uitgezonden geworden door de Australiërs. Omdat zij de grootste radiotelescoop ter wereld hadden die ook nog eens op het juiste moment op de juiste plaats stond. Een koppel hardwerkende ingenieurs hebben er dus voor gezorgd dat, ondanks stormen, elektriciteitspannes en andere Murphysmes de tv-signalen veilig en wel werden opgevangen, uitgezonden en bewaard voor het nageslacht.Waarom ? Dit is zowat de samenvatting van mijn commentaar op de film. Natuurlijk zullen inderdaad een hoopje ingenieurs hun uiterste best gedaan hebben om alles in goede banen te leiden.. Maar SO WHAT ? er zijn nog wel meer beroepslagen die moeilijke en belangrijke opdrachten hebben.. Pedologen, kassières bij den Aldi of restaurateurs van 15de eeuwse Franse schilderijen, gaan we over hen dan ook een film makenIk snap echt niet wat ze daar, down under, dachten te bereiken met deze film. Een spontane staande ovatie richting Zuiden iedere keer deze film werd gedraaid ?

Een totaal, totaal overbodige film.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien