The Grinch

Genre: Kinderfilm | Duur: 1u37 | Release: 6 December 2000 | Land: VS | Regie: Ron Howard | Cast: Jim Carrey, Taylor Momsen, Jeffrey Tambor, Bill Irwin

Gekke bekken. Volgens Jim Carrey de beste troefkaart van een komiek. Volgens ons het beste middel om migraine te krijgen. Ace Ventura, Pet Detective en When Nature Calls, The Cable Guy, Liar Liar... Uiteindelijk sleurden we ons kussen de zaal in.

Toch was het uitkijken naar The Grinch. Regisseur Ron Howard kon Carrey misschien in de teugels houden. Vergeet het. The Grinch, een beroemd Amerikaans sprookje, verzuipt in een moeras van moraal, kitscherige kerstdecors en Carrey.In het dorpje Whoville leiden de bewoners een zorgeloos leventje, gedrenkt in feestgeruis. Hoogtepunt van die feesten vormt Kerstmis. Toch is er een wezen dat het niet zo op kalkoen en rinkelbellen begrepen heeft. The Grinch (Carrey) leeft als een kluizenaar in een grot op een bergtop. Jaren geleden had het noodlot dit schepsel richting Whoville gedreven. Behaard en berimpeld kreeg aapmans het nodige bekijks op school, totdat hij uiteindelijk verbannen werd.Cindy Lou, het dochtertje van de postmeester, zit ondertussen met vragen. Draait Kerstmis alleen maar rond cadeautjes? En is die Grinch nu echt zo een flurk? Uiteindelijk nodigt ze hem uit in Whoville. Die confrontatie met de schandvlek van zijn jeugd is er teveel aan. The Grinch, emotioneel in overdrive, is nu vastbesloten Kerstmis voor iedereen te verpesten.Vergis u niet: How the Grinch Stole Christmas is in Amerika een evergreen onder de sprookjes. Echter: de verfilming rammelt meer dan een berg spijkers in een 2PK. De personages laten je Siberisch koud. Het decor oogt wel mooi, maar blijkt bij nader inzien volledig gepikt van Tim Burtons 'A Nightmare before Christmas'. De moraal -Kerstmis als een gevoel zonder geschenkverpakking- knockt je haast bewusteloos. En Carrey blijft Carrey met een vacht. Op een overdosis zelfvertrouwen trekt hij weer voluit Andre Van Duin-smoelen. Zelfs zijn grappen schieten als losse flodders waar de mot in zit.The Grinch is een kinderfilm. Voor kut-lezers met kinderen: alsjeblief, stuur uw dreumesen niet naar dit onding. Huur A Nightmare before Christmas, daar praten ze nog jaren over na. Een aanval van goede smaak kan nooit kwaad. Op gezette tijden.

Filip Hermans Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien