The Way of the Gun

Genre: Thriller | Duur: 1u59 | Release: 2 Mei 2001 | Land: | Regie: Christopher McQuarrie | Cast: Benicio Del Toro, Ryan Phillippe, Juliette Lewis, James Caan

Met The Way of the Gun is Christopher McQuarrie aan zijn regiedebuut toe. De man was vier jaar detective in New Jersey voor hij scenarist werd. Hij moest ondermeer een cinema bewaken die, naar aanleiding van 'New Jack City' en 'The Exorcist 3', werd geplaagd door zware rellen. Daar leerde hij naar eigen zeggen naar films kijken vanuit het standpunt van het publiek. Het boevenleven-zoals-het-is, voor minder doet McQuarrie het niet. Een fragmentje uit zijn oscarwinnende Keyser Söze-saga The Usual Suspects: 'McManus screams like a lunatic, shooting everything in his path, killing some men with his bare hands, shooting others, stabbing still others with a knife he has brought along'.U zal beamen, het resultaat werkte. Zijn beschrijving van The Way of the Gun-protagonisten Parker en Longbaugh (Philippe en beste bijrolacteur 2001 Del Toro) doet dan ook het beste vermoeden: " Women are treated no differently than men. Innocent bystanders get killed because they are in the way. They take no prisoners."In The Usual Suspects werd een truck vol wapens gekaapt, hier is dat draagmoeder Robin. Om andermans vrucht op de wereld te zetten krijgt Robin een miljoen dollar, zo krijgen Parker en Longbaugh te horen. De pistolen worden getrokken, Robins bodyguards worden in een originele achtervolgingsscène afgeschud, haar dokter krijgt de losgeldinstructies en klaar is kees.Maar zo simpel gaat het niet, in dat echte boevenleven. Losgeld wordt afgeleverd door 'bagmen', en die mogen dan al eens een filosofische noot kraken aan de bar, ze zijn niet te vertrouwen. Dat beseffen niet alleen de kapers, dat beseft ook Chidduck, de vader van de embryo. Naast de lijfwachten wordt daarom ook Joe Sarno, ouwe getrouwe James Caan, geëngageerd. En die heeft ook zijn hulpjes. Stoere heethoofden en dubbele agenda's genoeg dus om het hotel waar Robin kreunt en steunt in een bloedbad om te toveren.Wie overleeft ? Wie loopt er weg met het geld ? Wordt het een jongen of een meisje? Zijn status getrouw verwerkt McQuarrie ook hier wel een pak vragen en verrassingen in het verhaal. De vele vuurgevechten zijn mooi geënsceneerd en Juliette Lewis een keizersnede zien ondergaan is sowieso de prijs van een cinematicket waard. Maar het filosofisch gebabbel houdt geen steek, er wordt gevloekt tegen de sterren op en bepaalde onthullingen zie je mijlenver aankomen. Erg diepgaand is het allemaal niet. McQuarrie levert binnen het genre van de ik schiet, ik schiet als jij 't niet ziet best een leuke film af. Dat is geen compliment voor het aanwezige talent.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De dokter is eigenlijk de zoon van Chidduck. Robin draagt zijn kind, in plaats van dat van de Chidducks. Tegen het eind hebben zowat alle mannen het loodje gelegd, behalve James Caan. James Caan blijkt de vader van Robin, maar dat zie je mijlenver aankomen. Mevrouw Chidduck, zo vertelt het finale shot, is zwanger.