Titan A.E

Genre: Actie | Duur: 1u34 | Release: 1 Januari 1900 | Land: | Regie: Don Bluth | Cast: Matt Damon, Drew Barrymore, Bill Pullman

Na Dreamwordks bindt nu ook Twentieth Century Fox de strijd aan met Disney. Hun eerste animatiefilm, 'Anastasia', kende niet zoveel succes. Daar moest deze 'Titan a.e.'verandering in brengen. Geld werd in ieder geval niet gespaard. Toch flopte de film in de States en ging het animatiehuis verantwoordelijk voor de prent overkop.Het verhaal is simpel : de Aarde wordt vernietigd door de Dreyj, een soort robo-achtige aliens die mensen vrezen omwille van hun verbeelding. Er blijven nog maar een paar duizenden mensen over in het heelal. Eén daarvan is Cale (stem van Matt Damon), de zoon van de uitvinder van het ruimteschip Titan. Dat schip is de sleutel tot de wederopstanding van het mensdom. Cale's vader, die nu dood is, heeft het echter goed verstopt opdat de Drej het niet zouden vinden en de hele mensheid kunnen vernietigen. Als Cale nu echter een speciale ring aantrekt, verandert zijn hand in een soort kompas dat de juiste ligging van de Titan aanwijst.Kapitein Korso (stem van Bill Pullman), die nog met Cale's vader samenwerkte, is in het bezit van de ring en zoekt Cale op om hem te overtuigen de Titan te zoeken. Cale is hier niet happig op, maar door de aanwezigheid van de mooie pilote Akima (stem van Drew Barrymore) op het schip van Korso, besluit hij toch mee te werken. Dan volgt de zoektocht naar de titan, waarbij de Drej steeds op de loer liggen.Het verhaal is dus zeer simpel (goed tegen kwaad). Ook wat betreft de opbouw en uitvoering van film en verhaallijn werd weinig moeite gedaan. Het lijkt soms wel op knip- en plakwerk van stukken uit andere, vaak recente, succesfilms. Met name uit 'The Matrix' (technokleedje, verraad), 'Armageddon' (zelfopoffering van een held), 'Enter the Dragon' en 'The Man with the Golden Gun', nog ander SF-films en vooral Star Wars (o.a. een kopie van Jar Jar Binks) werd duchtig gepikt.De animatie is wel bijzonder knap. De mimiek van de personages kon beter, maar de rest (luchtschepen, landschappen, Drej, ...) is echt indrukwekkend. De opeenvolging van actiescènes maakt het (op groot scherm) tot een wervelend spektakel, waar vooral jongeren van 12 tot 18 (meteen de doelgroep voor de Belgische verdeler) veel plezier aan zullen beleven.De soundtrack (o.a. Jamiroquai) is ook bedoeld om jongeren aan te spreken, maar is vaak te rommelig en sluit niet goed aan op de scènes.Hoed u ten slotte voor de taal van uitvoering. Er bestaat ook een Nederlandstalige versie met de stemmen van Tom van Landuyt, Peter Hoogland en ... Véronique De Kock.

Jan Loisen Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korso blijkt samen te werken met de Drej. Wanneer ze de Titan vinden, lijken hun inspanningen dan ook tevergeefs. Uiteindelijk kiest Korso toch voor de mensheid en samen vernietigen ze de 'moeder' van de Drej en ontstaat er op enkele minuten tijd een nieuwe 'Aarde' d.m.v. de informatie en technologie, aanwezig op de Titan.