Topsy-Turvy

Genre: Drama/Musical | Duur: 2u40 | Release: 1 November 2000 | Land: | Regie: Mike Leigh | Cast: Jim Broadbent, Allan Corduner, Ron Cook

Met Topsy-tervy betreden we het veld van een 'elitaire' cultuur, nl. de opera. Als quasi volledige leek op dat terrein maakte ik kennis met schrijver/dramatist William Schwenck Gilbert en muziekcomponist Arthur Seymour Sullivan. Zij schreven sinds 1871 samen 14 komische opera's. Het 2 uur en 40 minuten durende Topsy-tervy vertelt over het totstandkomen van THE MIKADO in 1885.Gillbert & Sullivan hebben een probleem wanneer componist Sullivan niet langer in staat is om melodieën te bedenken op de weinig originele teksten van Gilbert. Regisseur Mike Leigh toont hoe Gilbert na het bezoeken van een tentoonstelling over Japan, het geniale idee krijgt om een liefdesverhaal te schrijven dat - u raadt het al - gesitueerd is in Japan.Helaas wordt dit verhaal niet echt duidelijk naar voor gebracht. Het blijft bij voorgelezen delen van het script, repetities en stukjes opvoering. Best is eigenlijk dat je voor het bekijken van de film iets over hun werk te weten komt. Ideaal zou zijn dat je de opera zelf kunt gaan bekijken, maar raadpleeg op zijn minst The Gilbert & Sullivan Archive. Je vindt er samenvattingen, melodieën, scripts en al wat je maar wil.De soms te langdradige film Topsy-tervy toont dus de verschillende stappen en het harde werk dat nodig was en is om zo'n succesvol evenement op poten te zetten.Om echter ook op elitaire wijze deze recensie tot een goed einde te brengen, geef ik de geïnteresseerden nog mee dat regisseur Mike Leigh ook de - wat men in academische termen noemt - politiek economische zijde van opera belicht. Dit gebeurt vooral aan de hand van het personnage D'oyly Carte, die als directeur van het theater moet zorgen voor de financiële haalbaarheid van Gilbert & Sullivan's artistieke ideeën.

Tim Somers Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Mikado werd het grootste succes van Gilbert en Sullivan ooit.