X-Men 2

Genre: SF | Duur: 2u12 | Release: 30 April 2003 | Land: VS | Regie: Bryan Singer | Cast: Alan Cumming, Brian Cox, Famke Janssen, Halle Berry, Ian McKellen, Hugh Jackman, Patrick Stewart

De eerste X-Men kon ons alles behalve bekoren: een zwak uitgewerkt verhaal, oppervlakkige personages en slechts middelmatige special effects. Maar nu we allemaal op de hoogte zijn van het lot van die arme X-Men kunnen we in deel 2 misschien échte actie en spanning verwachten, of is dat dan weer te naïef van ons ?Of de groenen politieke vooruitgang blokkeren laat ik aan u over, dat ze wel eens verantwoordelijk zouden kunnen zijn dat de mensheid de volgende stap in de evolutie mist is namelijk stukken erger. Hoezo, kerncentrales sluiten, we hebben dat kernafval net broodnodig! Al was het maar zodat we met zijn allen kunnen muteren naar betere versies van onszelf : X-Men. En wij maar denken dat je lymfklierkanker kreeg van dat gemuteer! Niets van waar: pyrokinese, het weer beïnvloeden, magnetische kracht gebruiken, gedachten lezen,... alles wat cool is zouden we bijna misgelopen zijn. Natuurlijk zijn de 'normale' mensen vreselijk jaloers op de Xers en trachten ze via speciale wetten en onderdrukking het onvermijdelijke tegen te gaan.Nu, wanneer je als president aangevallen wordt door een ongrijpbare mutant wil je al wel eens geprikkeld overkomen. Wie is deze mutant die schijnbaar enkel de ruiten van zijn eigen soort wil ingooien ? Dat zou Charles Xavier, professor van de School for Gifted Youngsters, ook wel eens willen weten. Is het een plan van zijn collega mutant vijand Magneto ? Maar zat die niet in een plastieken cel? Of William Stryker, vader van een mutantje maar desondanks zeer gemotiveerd alle mutanten definitief van de aardkloot te laten verwijderen.

Terwijl onze vriendjes hier trachten achter te komen laait de spanning tussen mutant en mens verder op. De School for Gifted Youngsters wordt bestormd, mutanten gevangengezet, mensen gedood. Een klein groepje mutanten - waarvan we oa. Storm, Wolverine of Dr. Jean Grey nog kennen van de vorige film - trekt ten strijde, op zoek naar de waarheid.X-Men 2 is qua verhaal uiteraard even vergezocht als zijn voorganger maar trapt gelukkig niet in dezelfde val. Dit is stukken spannender en flitsender dan de eerste. En als je je even kunt inleven in de premisse, hou je een spannende, snelle popcornfilm over. De special effects zijn perfect uitgevoerd en geven de film een doorgedreven cleane look. Het binair goed/kwaad-gehalte van de personages wordt enigszins opgeheven door de stoute X-Men en de mens die eigenlijk ook niet echt weet wat ie moet doen. Stukken beter dan eerdere Marvel verfilmingen Spider-Man of Daredevil. Weg met X1, leve X2.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mens noch mutant wordt en masse gedood, dit in tegenstelling tot William Stryker. Magneto is weer op vrije voeten.