Stuck on You

Genre: Komedie | Duur: 1u58 | 2003 | Release: 21 Januari 2004 | Land: VS | Regie: Peter Farrelly | Cast: Matt Damon, Greg Kinnear, Seymour Cassel, Eva Mendes, Cher, Meryl Streep

De gebroeders Farrelly, verantwoordelijk voor goedkope komedies als Dumb & Dumber, There's Something About Mary en Me, Myself & Irene, kun je op zijn hoogst een gebrek aan goeie smaak verwijten. Er zijn nu eenmaal veel mensen die wél met hun ongein kunnen lachen. Dat ze met hun nieuweling, Stuck On You echter geen goeie film afleveren, zullen ook de liefhebbers van minder fijnbesnaarde humor moeten toegeven.

Het uitgangspunt van deze komedie is wat er met een siamese tweeling gebeurt als beiden een ander levensdoel voor ogen hebben, zoals het geval is met Bob en Walt, die zijdelings aan elkaar gegroeid zijn. Bob is een kok, Walt een acteur. Dit uitgangspunt is uitermate ongeloofwaardig, maar als je die situatie in het absurde doortrekt, mag het wat ons betreft niet gek genoeg zijn. De Farrelly's echter hebben hun script geschreven met een aantal vragen over siamese tweelingen als uitgangspunt. Door die eenvoudig weg te beantwoorden, krijg je echt geen humor. Zelfs niet iets wat er op lijkt. Wat als de ene helft van de tweeling wil douchen? Dan doet de ander zijn regenjas aan. Wat als de acteur in een serie wil meespelen, maar zijn broer niet? Je verwijdert hem met behulp van een blue screen. Wat als je een siamese tweeling van elkaar losmaakt? Ze vallen om en lopen scheef. De Farrelly's kloppen zich vast op de borst omdat ze zulke grappige situaties bedachten, maar in feite kun je de afloop van elk probleem zo voorspellen omdat het precies is wat er ook echt zou gebeuren! Daardoor krijg je iets wat een komedie zo goed mogelijk moet vermijden: realisme. De perikelen van de helden uit de voorgaande films van de vuile broertjes, waren zo compleet van de pot gerukt (letterlijk en figuurlijk) dat we er ergens nog kunnen inkomen dat iemand ze grappig vond. Walt en Bob's verhaal is voorspelbaar, eentonig, saai, véél te lang en zelfs een beetje melig. Die vijf goede grappen en de aanwezigheid van Cher en Meryl Streep, die dapper met zich laten sollen, volstaan niet om van een voltreffer te spreken.

Matt Damon (Bob) en Greg Kinnear (Walt), oscargenomineerde acteurs, zitten dan ook in de verkeerde film. Ze zijn niet grappig of interessant, of zelfs niet irritant. Ze modderen maar wat aan met slecht uitgewerkte personages en flauwe dialogen. En niets tegen Aziatische actrices in Hollywood, maar wat is die Wen Yann Shih een irriterend kreng, zeg! Stuck On You had potentieel, en dat maakt het een perfect illustratie van het verschil tussen een 'slechte film (bv. Bad Boys II)' en 'geen goeie film' (Stuck On You dus).

Saaie en eentonige poging tot humor

De aanwezigheid van nogal wat gehandicapte acteurs - zonder dat er mee gelachen wordt - maakt van Stuck On You bovendien een verholen moraliserend gedoe, dat na de aftiteling zelfs afsluit met een monoloog van één van die debiele acteurs. Dan nog liever een campagne van de overheid!

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Walt en Bob laten zich eindelijk scheiden, hoewel dat voor Walt levensbedreigend is. Maar hij gunt zijn broer nu eenmaal het alleen masturberen en na de splitsing kunnen de broers elk met hun eigen bimbo aan de rol. Maar? natuurlijk missen ze elkaar en ze hernemen hun leven samen. Overdag staan ze samen achter de bakplaat van een restaurant, 's avonds genieten ze van Walt's zelfgeschreven musical over Bonnie & Clyde (met Meryl Streep als Bonnie), en de appreciatie van vele 'disabled people' die er in mee spelen en naar komen kijken. Ook Cher zit in het publiek, maar wie goed kijkt, kan vaststellen dat die beelden ergens anders opgenomen zijn en er dan weinig subtiel tussengemonteerd zijn. Zal ze even naar een musical met gehandicapten en Meryl Streep komen kijken als ze in de plaats haar neus kan laten plamuren, zeker.