Fateless

Genre: Oorlogsdrama | Duur: 2u20 | Release: 25 Oktober 2006 | Land: Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije | Regie: Lajos Koltai | Cast: Marcell Nagy, Daniel Craig

De Hongaarse Lajos Koltai nadert weliswaar de zestig, maar debuteert na meer dan dertig jaar ervaring als cameraman dan toch als regisseur, met de vrij conventionele Holocaustfilm Fateless. Dat de man de voorbije vijftien jaar in Hollywood aan het werk was, heeft zijn sporen nagelaten. We krijgen zelfs een gastoptreden van Daniel Craig.

De film is gebaseerd op de autobiografische roman van Nobelprijswinnaar Imre Kertész en draait om een 14-jarige Gyuri die in verschillende concentratiekampen belandt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij staat er helemaal alleen voor en kan maar niet vatten wat er zich om hem heen afspeelt. Moet een mens op zo?n moment nog dromen koesteren of zelfs maar op een toekomst hopen? Zal Gyuri zijn geliefde thuisstad Budapest nog terugzien?

Fateless is een onderhoudende en uiteraard aangrijpende film die echter niets weet toe te voegen aan de reeds bestaande films over dit onderwerp. Maar koppel daar meteen de vraag aan of niet elk verhaal uit die vreselijk periode relevant is en het bestaansrecht van deze prent is gewaarborgd. De film is ook meer dan behoorlijk gemaakt. Met grauwe, koude beelden - hoe kan het ook anders bij zo'n verhaal? - wordt een onheilspellende atmosfeer gecreëerd.

Nu wil Koltai van zijn film vooral een psychologisch drama maken, maar ondanks alle ellende krijgen we niet echt een zicht op de geestelijke toestand van de jonge protagonist. De betrokkenheid van de kijker is daardoor iets lager dan vergelijkbare films en Fateless maakt dat bestemmingsloze van zijn titel dus op een verkeerde manier waar. De epiloog voelt dan ook enigszins verwarrend aan. Wat Gyuri dan voelt of denkt, is onduidelijk. De sobere verteltoon wordt ook niet altijd volgehouden. Ennio Moricone zorgt voor een iets te dramatische score die de film bij momenten de allures van een Hollywooddrama geeft. Gelukkig is er nog de présence van hoofdrolspeler Nagy. Zijn transformatie van goedlachse krullenbol naar hologige zombie geeft de film toch een stevig fundament.

Fateless gaat niet vervelen en blijft ook nog even hangen. Maar met het herbekijken van The Pianist of Schindler's List is misschien net iets interessanter.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyuri overleeft en keert terug naar Budapest.