De Duistere Diamant

Genre: Kinderfilm | Duur: 1u25 | Release: 18 Februari 2004 | Land: | Regie: Rudy Van Den Bossche | Cast: Joeri Busschots, Céline Verbeeck, Dirk Roofthooft, Peter Van den Begin, Stany Crets

De Vervelende Verfilming, De Stomme Stripfilm, het Onbenullige Onding,....

Bijster origineel zijn de alliteratiegrappen van de critici niet meer, toch bevatten ze een waarheid die niet omzeild mag worden: Suske en Wiske en de Duistere Diamant is wel degelijk het ongein waar we voor gewaarschuwd werden. Geestelijke vader van onze favoriete striphelden, Willy Vandersteen, zou zich omdraaien in het graf wanneer hij zou zien wat de prententieloze regie van regisseur Rudi Van De Bossche met zijn erfgoed aanrichtte. De sfeer en de authenticiteit van de oude Suske en Wiske strips zijn volledig verloren gegaan en de grappen en grollen zijn zo hol dat je het tot in het verre Amoras kunt horen nagalmen. En dit is nog maar het begin ....Het verhaaltje laat zich in enkele regels vertellen: Sus, Wis, Sidonie en de kale Lambik trekken naar Nederland voor een welverdiende vakantie. Bij het verkennen van de omgeving vindt Suske ergens in het verscholen groen een duistere diamant. Sus geeft hem aan tante waardoor zij plotsklaps ongeneeselijk ziek wordt. Met de hulp van de tovenares Alwina, de vertrooide professor Barabas, krachtpatser Jerom en natuurlijk leeghoofd Lambik, reizen Suske en Wiske naar het verleden om de kracht van de diamant ongedaan te maken. Helaas zijn er kapers op de kust.Als kinderfilm heeft Suske en Wiske en de Duistere Diamant weliswaar zijn charmes. Maar helaas tracht deze film geen kinderfilm te zijn, maar een familiefilm waardoor hij helemaal de mist in gaat. Wanneer Alwinde niet meer kan toveren vanwege haar maandstonden, of wanneer Jerom als een geile hond ligt op te kijken naar een ferme madame in erotische lingerie, moet je je als kijker beginnen af te vragen of dit wel degelijk voer voor kleine kornuiten is. Wiske's tepels functioneren doorheen de film als een thermometer en staan pijlrecht omhoog. Tiens, nooit geweten dat Wiske zulk babe-gehalte is huis had! De grappen zouden geschreven moeten zijn voor een jong publiek, maar u moet al vrij sterk mentaal gehandicapt zijn om met deze fratsen te moeten lachen.De promotieslogan van de film 'Je helden komen eindelijk tot leven' lijkt door regisseur Rudy Van Den Bossche en zijn crew iets te letterlijk genomen. De striphelden werden zonder greintje originaliteit of filmische touch naar het doek vertaald met als gevolg dat we niet naar striphelden liggen te gapen, maar louter naar een bende marginale karikaturen met Peter Van Den Begin in travestientenrol Sidonia voorop. Joeri Busschots en Celine Verbeek (Babe in wording) die respectievelijk Suske en Wiske vertolken, verliezen volledig de weg in overacting terwijl we Dirk Roodthooft liever zien als de Firmin uit Any Way The Wind Blows, dan de Lambik uit deze prent."Wat spookt dat ene sterretje daar nog rond boven de recensie" zult u zich nu wel terecht afvragen: gastrollen van Urbanus, Herr Seele, Willeke van Ammelrooy en Frank Focketyn zorgen ervoor dat we dit onding ergens nog een tikkeltje plezierig vonden.

Sven De Hondt Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De geheimzinnige Ridder blijkt de baron te zijn en is tevens de verloren broer van Alwina. Sidonia geneest weer en kan terug lachen, want zoals de moraal van het verhaal zegt: "Wie de lach bant, dood zijn hart"