The Tesseract

Genre: Thriller | Duur: 1u36 | Release: 1 Januari 1900 | Land: | Regie: Oxide Pang | Cast: Jonathan Rhys Meyers, Saskia Reeves, Alexander Rendel, Lena Christenchen

Je Tesseract ligt altijd op de laatste plaats waar je zoekt. Regisseur Oxide Pang gaat het zoeken in Bangkok. Niet onlogisch, eerder maakte hij ?Bangkok haunted? en zijn afkomst zal er ook wel wat mee te zien hebben. Over zien gesproken, vorig jaar ontmoetten we Pang al op het festival met ?The eye?. Dankzij het succes van die film mocht hij zelfs even het commerciële circuit induiken. Benieuwd of ?Tesseract? even veel succes kan oogsten?Zeker wel! Om één of andere diepere grond lopen de levens van een viertal personages samen in een Thais hotel. Het dertienjarige hotelhulpje heeft de gewoonte koffers te doorzoeken naar geld en waarde. De Engelse drugkoerier staat dicht bij een depressie en kampt met waanzinnige paranoia-aanvallen.

Ondertussen checkt een Britse psychologe in die het verlies van haar zoontje probeert te verwerken door Thaise kinderen te interviewen en ligt in de kamer onder de koerier een vrouwelijke huurmoordenaar dood te bloeden. Een web dat hier summier wordt gespreid, maar door Pang érg zorgvuldig wordt geweven. De afwisselend snelle montage, verrassende camerastandpunten en het spelen met de tijd loont hier echt de moeite. Maffiose gangsters schieten in bullet-time door de muur en het licht in het hotel is van een goudkleurige pracht die je enkel in die landen kan bereiken.?The tesseract? is geen topfilm, maar wel net spannend genoeg om te willen weten hoe het afloopt. Onvoorspelbare twists en logische turns wisselen elkaar af in een precies uitgebalanceerd verhaal. Pang gaat bijna perfectionistisch te werk, wat het geheel misschien wat langdradig maakt, maar het is een gigantische puzzel met niet één stukje te veel of te weinig (herhalen van fragmenten is ook geldbesparend). Wie dacht dat de bewerking van Alex ??The beach?- Garlands boek op niets zou uitdraaien, moet dringend naar de zaal. Dit is een ideaal hapje om de fantastische wereld te ontdekken.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien