Arsène Lupin

Genre: Actie / Avontuur | Duur: 2u12 | 2004 | Release: 20 Oktober 2004 | Land: Spanje, Italië, Frankrijk | Regie: Jean-Paul Salomé | Cast: Romain Duris, Kristin Scott Thomas, Pascal Greggory, Eva Green

Een boeiend Frans drama, zo lijkt dit filmpje zich aan te kondigen. Tot je al van bij het begin moet vaststellen dat dit weliswaar het interessante levensverhaal van de befaamde gentleman-dief Arsène Lupin uit de verhalen van Maurice Leblanc blijkt te zijn, maar dan op maat van het grote publiek gesneden. Noem het gerust de Franse versie van Indiana Jones. Onze zuiderburen gingen massaal kijken, en dat verwondert ons eigenlijk niet. Dit is Hollywood op zijn Frans, een soms amusante, vaak overdreven en net niet te belachelijke blockbuster voor een zeer groot publiek.

Met zijn berekende combinatie van mysterie, romantiek, spanning en actie wil Arsène Lupin voor elk wat wils bieden. Dat gebeurt ook, maar betekent wel dat diepgang en logica hier niet aan de orde zijn. De speurtocht naar een schat, de vele achtervolgingen, explosies en schietpartijen en de klassieke tweestrijd van de held tussen een goede en een slechte vrouw, zijn oppervlakkig uitgewerkt en dienen vooral ter verstrooiing. Het geheel doet eigenlijk nogal vaak aan Jommeke denken, maar dan voor een iets ouder publiek.

Hollywood op zijn Frans, amusant maar overdreven.

Maar als dit alles degelijk gemaakt is, het verhaal niet verveelt en er met veel enthousiasme geacteerd wordt (de Britse parel Kristin Scott Thomas amuseert zich duidelijk in haar demonische rol) mag dit actievehikel gerust een publiek vinden bij ons. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien