Constantine

Genre: Fantasy | Duur: 2u01 | 2005 | Release: 23 Februari 2005 | Land: | Regie: Francis Lawrence | Cast: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Djimon Hounsou, Tilda Swinton, Peter Stormare, Gavin Rossdale, Pruitt Taylor Vince

Of Keanu Reeves nu een goede acteur is of niet, hij is een superster met voldoende présence om niet al te zwaarwichtige films te dragen. Uitermate geschikt dus voor de hoofdrol in de verfilming van de comic Hellblazer, waarvan de titel veranderd werd om verwarring met Clive Barkers Hellraiser tegen te gaan. De papieren versie van Constantine ziet er weliswaar uit als een jonge Sting, en de casting van de allesbehalve blonde Reeves viel bij de fans dan ook niet in goede aarde, toch lijkt Reeves eigenlijk gemaakt te zijn voor dit soort eendimensionele rollen van getraumatiseerde helden. Neo is dan ook nooit ver weg.

John Constantine is het soort demonenbestrijder die men te hulp kan roepen bij exorcismen en dergelijke. Hij probeert hiermee letterlijk zijn hemel te verdienen, want ooit probeerde hij zelfmoord te plegen en dus is zijn lot nu al bepaald : hij gaat naar de hel. En dat zou wel eens voor binnenkort kunnen zijn, want Constantine krijgt te horen dat hij kanker heeft. Met de engel Gabriël (perfect gespeeld door de enigmatische Tilda Swinton) tracht hij daarover te onderhandelen, maar dat doet niets af aan zijn gelatenheid. Men zegt immers dat Constantine de enige is voor wie Lucifer zelve de moeite zal doen om hem te komen halen. Wanneer ene Angela Dodson (Rachel Weisz, die nog al te vaak overkomt als een tweedehands Kate Winslet) hem om hulp vraagt om de zelfmoord van haar zus te verklaren, is hij daar pas toe bereid nadat hij de zaak kan linken aan de theorie dat helse demonen er nu in geslaagd zijn door te breken in de mensenwereld.

In tegenstelling tot vele andere, vaak inferieure, stripverfilmingen biedt deze film best een fascinerend personage. Constantine beschikt niet over echte superkrachten, en is dus een heel ander type held dan Daredevil, Batman of The Hulk. En toegegeven, Reeves weet met zijn enigmatisch bedoelde pokerface mooi gestalte te geven aan die mysterieuze figuur. Hem laten opdraven in een al bij al aannemelijk verhaal met religieuze inslag, werkt dus. Natuurlijk blijft dit in de eerste plaats een popcornfilm en een typische fantasy-actiethriller, maar in feite zit alles wel snor: muziek, montage, camerawerk en digitale effecten zijn vakwerk, en debuterend cineast Lawrence, die al heel wat bekroonde muziekclips op zijn actief heeft staan, gaat zeker niet af. Zijn stijl leunt aan bij die van Tarsem (The Cell) en is voor dit soort films uitermate geschikt. Liefhebbers van het genre zullen dan ook genieten, maar Constantine heeft genoeg in huis om een breed publiek te bereiken. Jammer dan, dat Peter Stormare als Lucifer compleet uit de bocht gaat en de film daardoor iets te ridicuul wordt.

Spectaculaire, aanvaardbare blockbuster

Constantine is in se dus niets meer dan een spectaculaire, aanvaardbare blockbuster. Blijft niet lang bij, maar is gelukkig van iets hoger niveau dan Van Helsing of The Chronicles of Riddick, om maar twee pretentieuze maar stikvervelende films te noemen. En dat vinden wij wel een ster of twee waard. Blijf trouwens zitten tot na de aftiteling voor een extra scène.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien