06/05

Genre: Thriller | Duur: 1u56 | Release: 23 Februari 2005 | Land: Nederland | Regie: Theo Van Gogh | Cast: Thijs Romer, Tara Elders, Caro Lenssen, Cahit Ölmez, Jack Wouterse, Johnny De Mol, Marcel Hensema

Dat Theo van Goghs moord een wat uit de hand gelopen marketingstunt is geweest, is uiteraard voor iedereen glashelder. Een film over de moord op Pim Fortuyn brengen en dan zelf vermoord worden, geniaal!

Helaas doet dat over de kwaliteit van de film meteen al wat alarmlichtjes enthousiast knipperlichten met occasionele flashbacks naar Blue Belgium of Le Bal Masqué. Trouwens, de Nederlandse film is sowieso niet meteen bekend om haar gigantische kwaliteiten. Top dit geheel af met het feit dat van Gogh allesbehalve een getalenteerd filmmaker was en dat zijn filmografie helaas wel wat doet denken aan die van Rob van Eyck en u heeft alle redenen zich grote zorgen te maken voor 06/05.

En toch.. 06/05 is lang niet zo slecht als gedacht. De film zit vlot in elkaar, ziet er (ondanks het feit dat alles digitaal is gefilmd) goed uit en de aanwezige Hollanders acteren zelfs aardig. Desondanks is de film absoluut geen hoogvlieger maar dat heeft alles te maken met het povere verhaal. Hoewel van Gogh zijn uiterste best heeft gedaan is de moord op Fortuyn nu eenmaal geen JFK. De film slaagt er gewoonweg niet in een geloofwaardig alternatief te bieden voor de voor de hand liggende optie dat die Van der Graaf gewoon één of andere marginale groene nutcase is. Ook de overduidelijke sympathie die de regisseur voelt voor Fortuyn, zodat onze Pim in de film bijna het statuut van heilige krijgt toebedeeld, helpt niet echt.

Had de Nederlandse cinema dan eens eindelijk een aanvaardbaar formulefilmer gevonden, wordt ie toch wel niet neergeknald. Zonde, maar kijkt u deze film toch maar gewoon op video.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het zijn de mannen achter de Joint Strike fighter geweest!