I Heart Huckabees

Genre: Absurde Humor | Duur: 1u46 | Release: 27 April 2005 | Land: | Regie: David O. Russel | Cast: Jason Schwartzman, Dustin Hoffman, Lily Tomlin

David O. Russels debuut 'Spanking the Monkey' en de opvolger 'Flirting with Disaster' werden enthousiast onthaald door de filmcritici, maar het was met Three Kings dat de regisseur doorbrak bij het grote publiek. Deze prent over een groep Amerikaanse soldaten die een Koeweitse schat willen stelen, was een onverdeeld succes. Nadien was het geruime tijd stil rond Russel. Zijn reputatie als opvliegend ventje - George Clooney zou hem een oplawaai hebben verkocht nadat Russel een crewlid te hard had aangepakt - had hem geen goed gedaan, maar nu is hij terug met de existentiële komedie I Heart Huckabees.Het verhaal gaat als volgt (of toch ongeveer): Albert Markovski - een rol van Jason Schwartzman, de neef van Francis Ford Coppola en bekend uit Rushmore - gelooft niet meer dat de vele toevalligheden in zijn leven, toevalligheden zijn. Hij gaat ten rade bij twee zogenaamde existentiële privé-detectives. Bernard en Vivian - gespeeld door Dustin Hoffman en Lily Tomlin - beloven zijn leven door middel van vreemde onderzoeksmethodes terug op het juiste spoor te zetten. Albert is net uit de door hem opgerichte milieubeweging gezet nadat Huckabees - het concern waartegen de organisatie oorspronkelijk gekant was - er in is geslaagd de activisten in te palmen. Met de hulp van Bernard en Vivian wil Albert het mysterie oplossen, maar dat zal niet vanzelfsprekend zijn.Russel is er in geslaagd een fenomenale cast rond zich te verzamelen. Naast Schwartzman, Hoffman en Tomlin spelen ook Jude Law (als de gladde woordvoerder van Huckabees), Naomi Watts (als zijn leeghoofdige doch verstandige vriendin) en Mark Wahlberg mee. Die laatste schittert als Tommy Corn, een tegenstrijdige figuur die op de vuist wil gaan voor de vrede en in zijn strijd tegen de olieproblematiek de fiets verkiest boven de wagen. Uiteindelijk maakt zelfs Française Isabelle Huppert haar opwachting als Cathérine Vauban, de nemesis van het detectivepaar. Zij omhelst het nihilisme en probeert Albert op verkeerde ideeën te brengen.Bent u na deze alinea's een beetje de kluts kwijt? Dat is onvermijdelijk bij een beschrijving van de wereld die Russel geschapen heeft. Productiemaatschappij Fox moet wel een hele goede dag gehad hebben toen ze de productie van deze film groen licht gaven.Hoewel je zelden zo'n vreemde figuren in zo'n vreemde wereld op het scherm zag, wil dat niet betekenen dat de film nergens op slaat. Integendeel zelfs! I Heart Huckabees werkt als een spiegel: net zoals andere intelligente komedies - zie Modern Times van Chaplin of Playtime van Tati - zegt Russels film meer over de 'condition humaine' dan een gemiddeld zogenaamd zwaar drama.

Steven Tuffin Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien