Love Liza

Genre: Drama | Duur: 1u30 | Release: 1 Januari 2002 | Land: | Regie: Todd Louiso | Cast: Philip Seymour Hoffman, Kathy Bates, Jack Kehler, Stephen Tobolowsky, Sarah Koskoff

Hoewel hij niet meteen een teer ventje is, lijken fragiele personages Philip Seymour Hoffman als gegoten te zitten. De uitmuntende acteur, die overigens ook in andere soorten rollen sterk is, heeft op het witte doek al heel wat afgesnotterd in eenzaamheid en onbegrip (Boogie Nights, Happiness) en mag dat nu voor het eerst in een echte hoofdrol doen. Broer Gordy Hoffman schreef het scenario van dit onafhankelijke, realistisch drama waarin de onkunde van de mens om gelukkig te zijn, pijnlijk wordt geïllustreerd.



Nu, Wilson Joel, het hoofdpersonage van 'Love Liza', hééft een reden om ongelukkig te zijn. Zijn vrouw pleegde om onverklaarbare reden zelfmoord, en sindsdien gaat hij stuurloos door het leven. Schoonmama Mary Ann (Kathy Bates, steengoed als altijd) wil helpen, maar weet niet hoe. Bovendien is ze zelf overmand door verdriet, en mag ze van Wilson niet lezen wat haar dochter in haar afscheidsbrief schreef. Wilson raakt uiteindelijk zelfs verslaafd aan benzine, en gaat met modelvliegtuigjes spelen om over een dekmantel te beschikken. Hij ontmoet dan Denny, een eveneens sociaal gestoorde vliegtuigbouwer, en dat zou uiteindelijk een eerste stap naar beterschap kunnen betekenen.



Dit bijzonder gevoelig, pijnlijke drama steunt -eerder dan op een plot- op zijn beschadigde personages, die veel echter aandoen dan de figuren uit om de gemiddelde Amerikaanse film. Geen wonder dan ook, dat men 'Love Liza' op het Sundance filmfestival met de scenarioprijs beloonde. Dit is meesterlijk geschreven en -ondanks zijn zware thema's- zeer onderhoudende cinema geworden die maar moeilijk in het Amerikaanse filmlandschap te plaatsen valt. Ook het camerawerk en de muziek zijn van een zeldzaam verzorgd niveau. In ons land maakte zo'n release geen schijn van kans, en 'Love Liza' is dan ook rechtstreeks op DVD verschenen. Cinefielen met een hart voor van onconventionele cinema en een voorliefde voor ironische uitbeeldingen van leven en lijden (zoals bv. About Schmidt), zullen hier echter hun gading vinden.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien