Kiss kiss bang bang

Genre: Actie | Duur: 1u43 | 2005 | Release: 5 Oktober 2005 | Land: VS | Regie: Shane Black | Cast: Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan, Corbin Bernsen, Dash Mihok, Shannyn Sossamon

De naam Shane Black zegt u wellicht niet zoveel, maar een tiental jaar geleden was de man behoorlijk hot in Hollywood. Lethal Weapon en zijn sequels, waarvoor hij het scenario verzorgde, waren gigantische kaskrakers. Tijdens de jaren negentig stimuleerden ze de groei van een bedenkelijk soort actiefilm, waar we zelfs nu nog de sporen van dragen (Bad Boys 2 bv.). Helaas deed Black zichzelf zowat de das om door op de proppen te komen met inferieure varianten op zijn eigen succes, met gedrochten als The Last Boy Scout, Last Action Hero en Long Kiss Goodnight. Nu debuteert de man nogal onverwachts als regisseur, met een film die in de lijn ligt van de spectaculaire actie waarmee hij naam maakte, en het genre tegelijk flink te kakken zet.

Robert Downey Jr, altijd genietbaar, speelt kleine crimineel Harry Lockhart. Op de vlucht voor de politie valt hij op een nacht binnen op een auditie, waar men hem voor een echte en zelfs geschikte acteur aanziet. Voor Harry het goed en wel beseft staat hij aan de rand van een zwembad op een hip feestje, cocktail in de hand en omringd door arrogante starlets. Maar wanneer hij ter voorbereiding van zijn eerste filmrol met een privé-detective op stap gaat, raakt hij geheel ongewild betrokken in een gevaarlijk moordmysterie.

Gebaseerd op een pulpdetectiveroman, is Kiss Kiss Bang Bang een behoorlijk vaardig verteld en spannend actiefilmpje, dat hier en daar een filmnoir-sfeertje uitademt en daarnaast ook flirt met het soort coole geweld dat door Pulp Fiction hip is geworden. Tegelijk is dit ook een redelijk frisse komedie met grappige personages, spitse dialogen en een ironische voice-over die de kijker rechtstreeks aanspreekt en enkele geslaagde sneren naar Hollywood bevat.

Cool en clever enerzijds dus, anderzijds kul van de bovenste plank waar bij momenten kop noch staart aan te krijgen valt. Zo zit er duidelijk iets fout met de leeftijden van de personages - of hoe geloofwaardig vindt u het dat Downey Jr. (°1965) en Michelle Monaghan (°1976) oud-klasgenoten zijn ? - en zo zijn er nog wel meer onwaarschijnlijkheden en continuïteitsfouten. Ook blijft de indruk heersen dat deze actiekomedie tien jaar te laat komt. De 21e eeuw is al een tijdje bezig, The Naked Gun ligt al ver achter ons en Black heeft blijkbaar alle Tarantino-klonen gemist die mee vorm gaven aan de hedendaagse cinema.

Klunzig charmante actiekomedie

Dit spektakel waarin vingers vrolijk worden afgehakt en opgegeten, met lijken wordt gesold en Val Kilmer als hilarische macho homo met het pistool tussen zijn benen gangsters uitschakelt, wordt echter met zo'n rotvaart en enthousiasme gebracht dat we de flauwiteiten en gebreken maar door de vingers zien en ons gewillig laten meeslepen door de klunzige charme van dit ontspannende filmpje.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gladde producer Harlan Dexter heeft zijn dochter laten interneren om zo een erfenis in de wacht te kunnen slepen. Een actrice moet dan de rol van zijn dochter spelen, terwijl het eigenlijk zijn minnares is. Dexter laat dan zijn echte dochter vermoorden, maar Perry en Harry zijn er getuige van dat het lijk gedumpt wordt. Omdat dat lijk dan ook gevonden wordt, moet Dexter ook de actrice laten vermoorden om te vermijden dat zijn bedrog aan het licht komt. Uiteindelijk overleven de slechteriken het niet, de goeden komen gehavend maar uiteindelijk levend uit de strijd. Harry en Perry zijn goede vrienden geworden, en tussen Harry en Harmony is iets moois gegroeid En de dood van de zus van Harmony, valt als volgt te verklaren: van huis weggelopen en een beetje labiel, meent het zusje dat Dexter eigenlijk haar vader is. Wanneer ze ziet dat die het bed deelt met zijn (nep)dochter, roept dat herinneringen op aan haar incestueuze verleden, en ze pleegt zelfmoord.