Harry Potter and the Goblet of Fire

Genre: Fantasy | Duur: 2u35 | 2005 | Release: 23 November 2005 | Land: | Regie: Mike Newell | Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Miranda Richardson, Maggie Smith, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Robert Pattinson, Warwick Davis, Timothy Spall, Jason Isaacs, Shirley Henderson, Tom Felton, Clémence Poésy, Ralph Fiennes, Frances de la Tour

Nadat de Mexicaan Alfonso Cuarón de derde episode in de Harry Potter-cyclus gekruid had met Burtoneske allures en Terry Gilliam-achtige fantasmen, werd nu Mike Newell (Donnie Brasco, Four Weddings and a Funeral) voor de toverkoets gespannen. Newell is niet alleen de eerste Brit die de regie van een Potterverfilming voor zijn rekening neemt, maar is ook de eerste regisseur die erin slaagt de avonturen van het bebrilde tovenaartje enige epische allure mee te geven.

Potter en zijn vrienden zijn ondertussen alweer een jaartje ouder. Het nieuwe jaar op Hogwarts kondigt zich spoedig aan, maar voor de lessen uit hun startblokken schieten nemen de twee grootste kampioenen uit de zwerkbalgeschiedenis het tegen elkaar op. Ierland wint, tot zover de feestvreugde. Aan de horizon verschijnt een duister teken en met veel geroffel wordt de terugkeer van de duistere Lord Voldemort aangekondigd.

 

Intussen kwijt Harry zich van de taak om Hogwarts te vertegenwoordigen op het Triwizard-toernooi, een interscolaire wedstrijd tussen Howarts, Klammfels en Beauxbatons, waar de tovenaartjes hun durf en technische handvaardigheid moeten bewijzen.

Newell laat zijn Goblet of Fire opnieuw afspelen in het grimgrijze universum waar Harry sinds deel drie in vertoeft. De Hongaarse Hoornstaart waartegen Harry het in zijn eerste opdracht moet opnemen, ziet er verdomd dreigend uit, evenals Lord Voldemort die stilaan humane vormen aanneemt (en wel die van de Britse acteur Ralph Fiennes). De filmische adaptatie zal net als zijn voorganger kwaad bloed zetten bij die hard-Potterfanaten, want opnieuw wordt flink geknipt in de turf van geestelijke moeder J.K. Rowling. Zo worden de eerste 100 pagina's even samengebald in 5 minuten en worden tal van fijne literaire grappen geweerd, waardoor er nu wordt gefocust op intermenselijke conflicten. Zo krijgt Harry het voor het eerst aan de stok met zijn boezemvriend Ron en heeft hij zowaar een oogje op leerlinge Cho Chang. The Goblet of Fire is het statuut van tovenaarsfilm pur sang stevig ontgroeid en neigt eerder naar een coming of age-drama, al verliest de regisseur nooit zijn grip op de filmmagie.

De drie opdrachten van het Triwizard-toernooi zijn met de nodige flair in beeld gebracht en vormen op visueel vlak het knapste wat er in de Potterreeks al te zien was. Draken, waternimfen met drietanden en de finale met de Heer van de Duisternis zijn misschien geen voer meer voor kleine koters, maar op vlak van cinémagische dynamiek en epische vertelling betekent het toernooi een aardige vondst voor de Potter franchise.

Revelaties van de vorige potterepisodes (Gary Oldman, Timothy Spall) worden tot cameo's gereduceerd en ook David Thewlis als leraar Verweer tegen Zwarte Kunsten heeft ontslag genomen, waardoor een nieuwe leraar wordt geïntroduceerd. Eeuwige bijrolacteur Brendan Gleeson (Gangs of New York) geeft de nieuwe leraar Defence against the dark arts, Mad-eye Moody, een haast demonische diepgang. Miranda Richardson (Spider, Sleepy Hollow) is in al haar overacting uitstekend als de overambitieuze journaliste Rita Skeeter. Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson, die respectievelijk Harry, Ron en Hermelien vertolken, zijn hun jeugdige onschuld ontgroeid en weten zich prima staande te houden in de goed gesmeerde marketingmachine. (Let op onze woorden: Emma Watson is de Scarlett Johansson van de volgende generatie!)

De hoofdrolspelers weten zich prima staande te houden in een goed gesmeerde marketingmachine.

Als het aan ons lag, hadden we liever opnieuw de visuele spielerei van Cuarón gezien, maar toch blijft The Goblet of Fire trouw aan de magie van Rowling en aan de taal van de fantasycinema. Warner Bros' magische sorteerhoed duidde al de relatief onbekende David Yates (bekend van de Britse hitserie State and Play) aan om het vijfde deel van de Harry Pottercyclus in te blikken en J.K Rowling zal spoedig bevallen van een zevende Potterboek. De magie is dus nog lang niet uitgewerkt.

Sven De Hondt Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Goblet of Fire blijkt door Mad-Eye Moody te zijn veranderd in een port-key waardoor Harry Potter en Cederic Diggory naar een verlaten kerkhof getransporteerd worden waar Harry krijgt af te rekenen met Voldemort, die opnieuw vorm heeft gekregen. Diggory laat het leven door een cructacius-vloek maar Harry weet te ontkomen. Eenmaal in Zweinstein komt hij erachter dat het niet Mad-eye Moody was die hem naar het leven stond, maar Barto Krenck Jr., die de echte Mad Eye Moody had opgesloten in een hutkoffer.