Mouth to Mouth

Genre: Drama | Duur: 1u43 | 2008 | Release: 1 Januari 2008 | Land: Duitsland, Groot-Brittannië | Regie: Alison Murray | Cast: Elliot Page, Eric Thal, Natasha Wightman, August Diehl, Jim Sturgess

De 15-jarige Ellen is van huis weggelopen. In Berlijn ontmoet ze Spark, een groepering die dakloze jongeren recruteert en hen helpt van de drugs af te raken. Het is een hechte groep en van de leden wordt doorzettingsvermogen en betrokkenheid verwacht. Ellen laat zich bij gebrek aan mogelijkheden meeslepen, vooral om dat ze gecharmeerd is door één van de aanvoerders. Het internationale clubje belandt in Spanje, waar de moeder van Ellen haar dochter komt oppikken. Onder de indruk van Spark's doelstellingen, besluit ze zich ook bij de kliek aan te sluiten, al is de manier van werken nogal onorthodox. Maar Ellen begint net te beseffen dat leider Harry een al te manipulatieve en achterbakse kerel is.

Aanvankelijk lijkt Spark een soort Up With People te zijn, maar dan bestaande uit creeps en druggebruikers. Het is lang afwachten eer regisseur Alison Murray aan de kijker toont hoe we over deze bende moeten denken. Haar film weet het eerste half uur dan ook heel erg op de zenuwen te werken. Stijlloos, slecht geacteerd en banaal verteld. Wat een eerbiedwaardige filmmaker als Atom Egoyan bezielde om voor zo'n weinig betekende prent als producer te willen fungeren, is een raadsel.

Onbevredigend en labiel drama

Wat begint als een geforceerd hip, clichématig, en met belachelijke gitaarrock getooid relaas over weggelopen jongeren, weet godzijdank toch nog enige substantie te krijgen na de eerste helft. Het verhaal kan eindelijk wat boeien, hoewel de cineaste de dramatische lijn maar niet fatsoenlijk kan uitwerken. Maar de spanning neemt toe, de personages beginnen vorm aan te nemen en tegen het einde kan je nog net spreken van een bevredigende film.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien