Verlengd Weekend

Genre: Komedie | Duur: 1u33 | Release: 12 Oktober 2005 | Land: België | Regie: Hans Herbots | Cast: Jan Decleir, Koen De Bouw, Veerle Baetens, Wouter Hendrickx

Jan Verheyen heeft tijdens zijn korte verblijf aan de VTM-top de aanzet gegeven tot het maken van een reeks Vlaamse low-budget tv-films. Verlengd Weekend is er zo eentje, dat wegens interesse van distributeurs is uitgegroeid tot een bioscoopfilm.



Jan Decleir ? in welke Vlaamse film zit hij niet? ? speelt Jos Diels, één van de 46 werknemers van een onder verdachte omstandigheden failliet verklaard bedrijf, waarvan het personeel op straat komt te staan. Omdat hun acties niets uithalen, gaat Jos met behulp van zijn jeugdige kompaan Nico (Wouter Hendrickx uit ?Witse?) op een driestere manier te werk. Ze gijzelen zaakvoerder Christian Van den Heuvel (De Bouw) in zijn poepsjieke villa, met het plan hem te dwingen de achterstallige lonen uit te betalen. Wanneer de dochter van Jos verrassend genoeg opdaagt en het verblijf in de villa noodgedwongen verlengd dient te worden, verandert de stemming geleidelijk aan.



Verlengd Weekend is geen thriller en is dus ook niet spannend. Vermakelijk is hij wel, hier en daar, maar in de eerste plaats is dit een door realistische personages gedreven drama over dromen, verantwoordelijkheden en sociale wantoestanden, met nadrukkelijke sympathie voor ?de werkmens?. Toch leiden deze grote thema?s nooit tot grote cinema. De acteurs doen het prima, de prent is vakkundig in beeld gebracht en het verhaal kabbelt verder zonder al te geforceerd over te komen. Toch is het scenario de zwakte van de film. Beklijvend kan je deze prent immers niet echt noemen, en op de uit Iedereen Beroemd gekopieerde finale na, valt er eigenlijk zelfs niet zo veel te beleven. Dat de dochter haar vader niet eens herkent, ook al is hij gemaskerd, is bovendien een gegeven dat moeilijk te geloven valt.



Een schande is dit filmpje zeker niet. Alleen weet het ook niet meer te zijn dan wat bedoeld was: een tv-film, die je zelfs met vier reclame-onderbrekingen beslist een aangename avond voor de buis kan bezorgen. Maar daar hoeft u geen bioscoopticket aan te besteden. Verheyen heeft een goed initiatief genomen, maar maak er nu niet meer van dan het is.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien