Willenbrock

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u45 | 2005 | Release: 1 Januari 2005 | Land: Duitsland | Regie: Andreas Dresen | Cast: Axel Prahl, Inka Friedrich, Anne Ratte-Polle, Dagmar Manzel

Het titelpersonage uit deze Duitse tragikomedie is een vlotte autoverkoper die het zichzelf graag naar zijn zin maakt. Een minnares hier, wat geflirt daar terwijl vrouwlief wordt gesust met een boetiek en een ruiker bloemen. Zaken doen hoeft niet al te wettelijk te verlopen en hard werken is nergens voor nodig. Een nachtelijk voorval in het vakantiehuisje van de Willenbrocks, zet zijn leven op zijn kop. Weg zijn de stabiliteit en de controle, want plots gaat niets meer vanzelf. Willenbrock maakt een bescheiden crisis mee en leert eindelijk wat kwetsbaarheid is.

Nu, een levensles zit er gelukkig niet in, en een zuivere vlotte komedie is dit godzijdank ook al niet geworden. Eigenlijk is dit gewoon een portret van een doorsnee kerel die leert omgaan met de (bescheiden) bedreigingen van de hedendaagse samenleving. Willenbrock is dan ook zo'n personage dat je als kijker wel kunt hebben, maar ook niet volkomen sympathiek vindt. Toch slaagt regisseur Dresen er in Willenbrocks verlies van de controle over zijn eigen leven, boeiend te houden. De plot is dan ook realistisch uitgewerkt en kent weinig kunstmatigheid. Willenbrock is uiteindelijk een redelijk sobere, onderhoudende prent geworden die zijn scenario grondig uitwerkt, en dat kan soms al voldoende zijn.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien