Next

Genre: Thriller | Duur: 1u36 | Release: 25 April 2007 | Land: VS | Regie: Lee Tamahori | Cast: Nicolas Cage, Jessica Biel, Julianne Moore

Blade Runner. Total Recall. Minority Report. Als iemand de science-fictionfanaten van deze wereld doet watertanden, dan is het wel de in 1982 gestorven visionaire schrijver Philip K. Dick. Jammer genoeg kunnen we Next, de nieuwste Dick-verfilming, niet zomaar in het bovenstaande lijstje klasbakken keilen. Daarvoor mist de film teveel ballen, lonkt hij iets te nadrukkelijk naar de schier eindeloze lijst steriele tv-thrillers die VT4 en KA2 ook u in een onbewaakt moment door de strot proberen te duwen. Iemand zou Nicolas Cage trouwens eens dringend moeten vertellen dat hij terug linea recta iets cinefiels moet doen; het is al van Adaptation en Matchstick Men geleden dat we nog volledig mee waren met de acteur die ooit voor Leaving Las Vegas oververdiend de oscar voor beste hoofdrol won. Nochtans staat de premisse van deze film, het uitgangspunt van het kortverhaal van Philip K. Dick zeg maar, even sterk als een paling in koud water. Jammer genoeg kunnen zelfs de beste basisingrediënten onder een slechte kok resulteren tot een gerecht met de smaak van karton.Cris Johnson kan exact twee minuten in de toekomst kijken. Moe van de onderzoeken die hij als kind moest ondergaan, duikt hij onder in Las Vegas waar hij leeft van goocheltrucs, kleine winsten bij het gokken en de hoop dat hij zijn droomvrouw, Liz zal tegenkomen -meteen zijn eerste voorspelling die verder gaat dan twee minuten. Wanneer een terroristische groepering ermee dreigt om een nucleair wapen te laten ontploffen in L.A., gaat overheidsagente Callie Ferris tot het uiterste om Cris gevangen te nemen en hem te overtuigen haar te helpen om de terroristen tegen te houden.Zoals we al schreven: de premisse is geld waard. Nicolas Cage slaagt erin zijn personage in de casino's van Las Vegas iets diep tragisch mee te geven. Cris Johnson is, met andere woorden, uitgebluster dan een brandweerslang na een bosbrand. Ook de romantiek zit snor. Geen idee of Jessica Biel nu wel of niet kan acteren, maar de erotische spanning tussen haar personage en Cris Johnson vonkt als een hoogspanningscabine. Jammer genoeg schakelt Lee Tamahori, ook bekend van de James Bondsof Die another day, nadien over in de weekendthrillermode. Het kat- en muisspel tussen FBI-agente Ferris en Johnson is nog voor geen millimeter spannend, net als de finale waarin Liz dreigt opgeblazen te worden door de terroristen. Geeuw. Next heeft, met andere woorden, een wervelende pitch, personages met genoeg diepgang maar jammer genoeg een spanningsboog als een ineengezakte kaassoufflé. Next!

Filip Hermans Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien