A Mighty Heart

Genre: drama | Duur: 1u40 | Release: 19 September 2007 | Land: Groot-Brittannië, VS | Regie: Michael Winterbottom | Cast: Angelina Jolie, Dan Futterman, Archie Panjabi

Alleen wie in het voorjaar van 2002 afgesloten van de buitenwereld leefde, kent de afloop van de nieuwste film van Michael Winterbottom nog niet. Gebaseerd op de memoires van journaliste Mariane Pearl beschrijft de regisseur het tragische lot van diens echtgenoot, eveneens internationaal journalist, Daniel (Danny) Pearl. Hun streven om verslag uit de brengen van de waarheid wordt op serene wijze vertaald naar het filmdoek. Het is een eerbetoon geworden aan Mariane?s talent om na de moord op haar man te weerstaan aan voor de hand liggende bitterheid en haar vermogen om positief naar de toekomst te blijven kijken.



De talentvolle Winterbottom overtuigt ons voor de derde maal van de sublieme wijze waarop hij het Oosten in beeld kan brengen, zelfs al werkt hij nu voor het eerst voor een Amerikaanse studio na tal van onafhankelijke producties. Na de meermaals bekroonde controversiële road movie over twee Afghaanse vluchtelingen, In this World uit 2001, won de cineast in 2006 een Zilveren Beer voor beste regie op het Filmfestival van Berlijn voor zijn docudrama The road to Guantanamo over het beruchte gevangeniskamp. Die eerdere filmervaringen in Pakistan resulteren ditmaal in prachtige luchtshots van Karachi, een reëel beeld van het hectische dagelijkse leven in de straten van Pakistan en het moeilijk te ontwarren misdaadkluwen dat hierachter schuil gaat. Winterbottom werkte naast lokale filmsterren ook met Pakistani die hij van de straat plukte.



A Mighty Heart begint met de gebeurtenissen die voorafgaan aan de verdwijning van Danny Pearl (Dan Futterman). Wat volgt zal het leven van zijn vrouw en hun ongeboren zoon voor eens en altijd veranderen: de Chef Zuid-Azië van de Wall Street Journal vertrekt op 23 januari 2002 in het kader van zijn onderzoek naar de shoe bomber Richard Reid naar een geheime afspraakplaats in Karachi. Winterbottom besteed veel aandacht aan de voorbereidingen van het avondmaal ten huize Pearl die dag. Hij schiet prachtige beelden van de personages, weerspiegeld in het raam van de eetkamer. Indische muziek roept de sfeer op van de centrale locatie in Pune, India op. Het is het huis van Danny?s ex-collega bij de Wall Street Journal, Asra Nomani (Archie Panjabi). Van hieruit coördineert een team van FBI, Pakistaanse, Amerikaanse en Franse autoriteiten de zoekactie. Bange dagen van hoop, wachtend op een teken van leven van Danny, kondigen zich aan. Veel scènes spelen zich af bij valavond of in de ochtendschemering. Die sombere belichting bereidt de fatale afloop voor zonder gebruik te maken van goedkoop sentiment.



Alle acteurs ontmoetten op vraag van Winterbottom de personages die ze zouden spelen. Dan Futterman putte voor de rol van Danny Pearl veel informatie uit gesprekken met Asra Nomani en Mariane Pearl. Brad Pitt produceerde A Mighty Heart, waardoor Angelina Jolie de rol van Mariane Pearl voor haar rekening nam. Samen met de echte Mariane bereidde ze zich grondig voor. Dat resulteert mee in een van haar beste vertolkingen. In tegenstelling tot eerdere rollen waarin ze niet vies bleek te zijn van occasionele overacting, speelt ze Mariane Pearl met overtuiging. Het is niet alleen in Mariane?s naam dat ze de film besluit met de woorden ?This film is for Adam?, de zoon van de Pearls.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uiteindelijk ontvangen de onderzoekers een video waarop de onthoofding van Daniel Pearl is te zien. De zwangere Mariane reageert vanzelfsprekend hevig en machteloos op de moord. Toch toont ze zich tijdens het afscheidsdiner in Pune onverbitterd in haar dankbetuigingen aan het team. Winterbottom combineert beelden van haar terugkeer naar Parijs met flashbackscènes die herinneren aan de mooie momenten tussen Mariane en Daniel Pearl. Het lied bij de slotscène is raak.