Premonition

Genre: thriller | Duur: 1u36 | Release: 29 Augustus 2007 | Land: VS | Regie: Mennan Yapo | Cast: Sandra Bullock, Julian McMahon, Shyann McClure, Nia Long, Peter Stormare, Amber Valletta

Met een score van acht procent op rottentomatoes.com, de site die het gemiddelde berekent van de Amerikaanse recensies, was er al bitter weinig hoop op een kwalitatieve film. Lage verwachtingen kunnen echter ook films creëren die beter lijken dan ze zijn.(pas op, SPOILER-gevaar)Sandra Bullock speelt in Premonition een vrouw die enkele dagen in een andere volgorde meemaakt. Zo krijgt ze op woensdag te horen dat haar echtgenoot Jim gestorven is in een auto-ongeluk. De volgende dag blijkt echter de maandag daarvoor: Jim is weer springlevend (Sandra Bullock: ?Jim?!? ? Jim: ?What? What is it, honey?!?). De dag dáárna is het plots al Jims begrafenis. En zo verder.

Behalve de eerste, belachelijke ?I love you and I?m so happy?-scène, is Premonition aanvankelijk nog wel oké: het mysterieuze verloop doet Sandra Bullock fronsen en de kijker speuren. Aan de helft van de film loopt het echter fout met onze favoriete Hollywoodbrunette, en met de film. Wanneer ze de verdraaide chronologie ontdekt, lijkt het logisch dat ze het lot in eigen handen neemt. Immers, wetende wat zal gebeuren, kan ze misschien de toekomst veranderen en haar man redden van de dood. Maar wat doet ons Sandra? Ze doet gewoon constant wat ze al weet te zullen doen.Spelen met tijd is spelen met vuur, omdat het altijd logische fouten met zich meebrengt: vandaag het verleden veranderen, betekent dat ook vandaag verandert. Omgekeerd, kennis over de toekomst verandert ook die toekomst. Tenzij de tijdreiziger in kwestie natuurlijk zo dom is om alles te doen wat hij of zij weet te zullen doen. Zo wéét Sandra dat ze lithium zal voorgeschreven krijgen, maar houdt haar psychiater niet tegen dat inderdaad te doen. Ze wéét dat ze op vrijdag met een bepaalde vrouw zal praten en beslist dan maar haar te gaan opzoeken. Er lijkt niets in haar te zeggen dat ze misschien wel de toekomst kan veranderen door iets anders te doen. Wij wisten het al langer: Sandra Bullock is al altijd goed geweest in het uitkiezen van slechte, onnatuurlijke personages.Kijk dus in uw eigen toekomst en zie de twee opties: Premonition mijden of een miezerige acht procent verwachten.

Bert Lesaffer Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandra's man sterft, maar ze heeft hoop (ze is zwanger).