Noise

Genre: Thriller | Duur: 1u48 | Release: 1 Januari 2007 | Land: Australië | Regie: Matthew Saville | Cast: Brendan Cowell, Maia Thomas, Katie Wall

Deze Australische politiethriller neemt een ijzingwekkende start. Een jonge vrouw zit rustig in de metro om even later tot haar ontzetting vast te stellen dat alle andere passagiers dood zijn. Pas later vernemen we wat er eigenlijk gebeurde.Agent McGahan heeft er niets mee te maken. Hij heeft al een tijd last van gezoem in zijn oren en valt op een bepaald moment zelfs flauw. Een tumor is een van de mogelijkheden. Omdat hij het wat rustiger aan moet doen, krijgt hij de opdracht een caravan te bemannen die is ingericht als politiekantoor en waar buurtbewoners kunnen binnenspringen als ze informatie hebben. Vlakbij is immers het lijk gevonden van een vrouw, eveneens brutaal vermoord.Regisseur Saville weet aanvankelijk een sinistere sfeer te creëren. De metro-scène is best spannend. Door de mentale kwellingen van zijn hoofdpersonage onderdeel van de plot te laten uitmaken, bouwt hij twee verschillende verhalen op die stilaan naar elkaar toe groeien. Toch is geen van beide plotlijnen erg overtuigend. Als thriller verliest de film al erg snel intensiteit tot uiteindelijk een Australisch doorslagje van Witse overblijft. Als psychodrama zit er te weinig evolutie in de personages. Meer zelfs, de spannende finale biedt ons geen enkel antwoord op de vele vragen die de film het publiek al die tijd heeft laten stellen. Zo worden we in het ongewisse gelaten over het lot van het hoofdpersonage en krijgen we zelfs geen enkele verklaring over de moorden. Als kijker verlaat je dan ook onbevredigd de bioscoopzaal en verliest de film het beetje krediet dat hij had weten op te bouwen.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

McGahan krijgt ruzie met Finnlay, die vervolgens zijn geweer haalt en McGahan tracht neer te schieten. De bedoeling van de filmmaker is dat je Finnlay herkent uit de scène in de metro, maar omdat de acteurs allemaal zo ongeveer hetzelfde type zijn én Finnlay zijn haar heeft geknipt, is de kans groot dat u hem niet herkent en dus niet weet waarom hij McGahan aanvalt. Hoe dan ook, tijdens de schietpartij raakt McGahan gewond, maar in alle chaos is zoveel lawaai ontstaan (een huilende baby, een toeter van een auto, ...) dat hij toch de kracht vindt om Finnlay dood te schieten. Een helikopter komt de gewonde agent ophalen, maar uit het laatste beeld valt niet op te maken of hij nu dood is of niet.