Heima

Genre: Muziekdocu | Duur: 1u37 | Release: 1 Januari 2007 | Land: IJsland | Regie: Dean DeBlois | Cast: Sigur Rós, Amiina, Het IJslandse Volk, IJsland

Heima, IJslands voor thuis, is een indrukwekkende muziekdocumentaire over een meer dan overweldigende tournee die Sigur Rós (na Björk de meest mainstream alernatieve muziekgroep die uit het Noordse eiland naar beneden is gedaald) in de zomer van 2006 ondernam. Na een uitputtende rondreis door de wereld besloot de groep een reeks onaangekondigde en gratis concerten te spelen in thuisbasis IJsland. Heima is daar het artistiek verantwoorde verslag van.De hele prent lang volgen we Sigur Rós en begeleidende groep Amiina doorheen het amper bewoonde eiland, alwaar ze in minuscule dorpjes en verlaten fabrieken of gewoon in de buitenlucht op een hoogplateau het beste van zichzelf geven. Doorheen de nummers die uit zowat al hun platen komen (Von, Ágætis Byrjun, ( ) en voornamelijk Takk...), getuigen Jónsi, Kjartan, Orri, Georg en de dames van Amiina over hoe het is om uit IJsland te komen, er terug heen te gaan en hoe het voelt om voor een thuispubliek te spelen. Die talking heads leggen uit hoe het land henzelf en hun muziek beïnvloedt en tegelijkertijd krijgen we uitermate hallucinante beelden van de ronduit bevreemdende natuurpracht te zien ?in clichés hervallen gaan we hier echter niet.Maar het gaat verder dan een mengeling van concertregistraties op ietwat vreemde plaatsen als Djúpavík, Ísafjörður of Snæféll. De leden van Sigur Rós geven ook uitleg over hun engagement in het Hætta-protest, dat zich tegen de bouw van een stuwdam door Alcoa in het Oosten van IJsland richtte. Na hun betoog krijgen we beelden van zowel de dam als van de verwoeste natuur te zien. Op 7 januari 2006 speelden ze ook samen met andere nationale muziekhelden als Björk, Múm, Ghostigital en Mugison in Reykjavíks grootste concertzaal. Buitenlandse musici als Damien Rice, Damon Albarn en harpiste Zeena Parkins betuigden ook hun steun door op te treden.En of je nu gaat voor de pracht van Sigur Rós? muziek, voor de adembenemende beeldenpracht, uit politiek-ecologische overwegingen of gewoon om de magie van een vroeger meegemaakt optreden te herbeleven, Heima raakt je. En als dat alles niet overtuigt, volstaan enkele noten van het wondermooie Samskeyti, dat de eindgeneriek begeleidt, wel om je toch over de streep te trekken. In november komt de dvd van Heima uit, samen met een dubbel-cd Hvarf-Heim. Geniet, want zulk een pracht is extraordinair.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het laatste optreden van de tournee is in thuisstad Reykjavík.