Filth and Wisdom

Genre: Komedie | Duur: 1u21 | Release: 1 Januari 2008 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Madonna | Cast: Eugene Hutz, Holly Weston, Vicky McClure, Richard E. Grant

Filth and Wisdom is zeker geen film die overloopt van vuiligheden en wijsheid. Maar dit geschreven zijnde slaagt popster Madonna er wel in om als kersvers regisseur een genietbare prent met een donker randje te maken. De door haar gecreëerde karaktertekeningen zijn immers vrij geslaagd.We maken kennis met de zeer kleurrijke Oekraïense immigrant Andrly, alias A.K. (Eugene Hütz), in het echte leven de superster van de zigeunerpunkband Gogol Bordello. Hij zorgt met zijn muziek voor een occasionele opzwepende cadans, maar er is ook ruimte voor O?Solitude van Henri Purcell. Erotica van de regisseuse zelf en - met een knipoog - Baby One More Time van Britney Spears komen ook goed van pas.A.K. leeft samen met de aantrekkelijke Juliette (Vicky McLure) en Holly (Holly Weston) in Londen. Het trio houdt er allerminst een gewoon leven op na. Dat de donkere kantjes van de mensheid overal rondom ons aanwezig zijn, zullen we geweten hebben.

Juliette werkt in een apotheek, maar als een moeder Theresa wil ze vooral geld en medicijnen inzamelen voor Afrika. Holly gaat op zoek naar een job als stripteaseuse. Daarnaast klussen ze ook nog wat bij voor A.K. Hij is het excentriekste personage. Zijn brood verdient hij met het spelen van rolspellen om de perverse verlangens van de modale man te bevredigen. De professor en schrijver op rust die op het gelijkvloers woont, zit er bij en kijkt er naar, ware het niet dat hij blind is.Dankzij deze aparte kostwinningen grossiert Filth en Wisdom in grappige en brutaal eerlijke scènes. Een Joodse klant van A.K. met diens tirannieke echtgenote, de paaldanslessen van Holly, de apotheker Sardeep die dagelijks snuffelt aan de jas van Juliette, werken op de lachspieren. Eugene Hütz slaagt er best in om een kluchtig personage neer te zetten. Zoals hij zelf bij aanvang zegt zal hij recht naar de hemel gaan omdat hij steeds de waarheid vertelt.Maar het belerende toontje dat verteller A.K. aanslaat is soms wat te veel van het goede. Madonna wil haar film te veel verklaren met behulp van spreuken zoals Only when you eat lemon you can appreciate sugar, Without darkness there is no light en tenslotte Without filth there cannot be wisdom. Wat ze daarmee nu precies wil vertellen blijft voor ons een raadsel. Haar regiedebuut is een aardige poging maar ook niet meer dan dat.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien