Bananaz

Genre: Documentaire | Duur: 1u32 | Release: 1 Januari 2008 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Ceri Levy | Cast:

Bananaz is een documentaire over de (virtuele) muziekgroep Gorillaz, waarvan de leden bestaan uit vier cartoonfiguren: 2-D, Murdock, Noodle en Russel. Gorillaz is een project bedacht door ex-Blur frontman Damon Albarn en cartoonist Jaime Hewlett en rond deze twee schrale Britse lads draait de film dan ook.



De twee belichamen het cliché van creatieve maar chaotische personen en etaleren veelvuldig hun platte humor, met soms zeer leuk resultaat. Al snel blijkt dat Gorillaz zonder een groots vooropgezet plan is ontworpen, laat staan vanuit een of andere marketingstrategie. Albarn en Hewlett vonden simpelweg dat de muziekindustrie zichzelf te serieus nam en konden beter dan wat er op MTV te zien was. Gorillaz is naar eigen zeggen dan ook het antigif voor American Idol.



Beelden van videoclips worden afgewisseld met interviews, tour- en backstagebeelden, beelden van opnames van liedjes en muziekclips, live-optredens en commentaar over het creatieproces van de cartoonfiguren. Deze blijken vooral geïnspireerd door zombiefilms. Het geheel wordt doorspekt met flarden muziek van ? wie anders ? Gorillaz. De groept blijkt hoofdzakelijk een los-vast collectief te zijn van verschillende artiesten. Naast producenten Dan the automator en Danger Mouse, komen ook zanger Ibrahim Ferrer (Buena Vista Social Club), De la soul, D-12 en zelfs Ike Turner en Dennis Hopper aan bod.



Hoewel bij momenten amusant, is Bananaz een hectische documentaire zonder al te veel samenhang. De bij momenten videoclipachtige montage (zoveel mogelijk beelden per seconde) doet hier eveneens weinig goeds aan. Daarnaast zijn sommige delen te lang uitgesponnen en lijken de fragmenten vaak lukraak gekozen. Door deze incoherentie is Bananaz dan ook hoofdzakelijk voer voor echte fans.

Simon Smessaert Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien