Lovesickness

Genre: Romantisch drama | Duur: 1u20 | Release: 1 Januari 2008 | Land: Brazilië, VS | Regie: Carlitos Ruiz, Mariem Perez Riera | Cast: Luis Guzman, Teresa Hernandez, Fernanda Tarrazo, Edna Lee Figueria

Het regiedebuut van de Puertoricaanse cineasten Carlos Ruíz Ruíz en Mariem Pérez Riera zou je gerust de Zuid-Amerikaanse evenknie kunnen noemen van Me and You and Everyone We Know, het terecht alom bejubelde debuut van de Amerikaanse duivel-doet-al Miranda July. Net als in July's hartverwaremde eersteling worden er in Lovesickness drie losstaande vignettes verteld over liefde, het gebrek eraan en hoe mensen zich laten leiden tot gekke dingen wanneer ze halsoverkop verliefd worden. Lovesickness is een schijnbaar intimistische film die wellicht nooit zijn publiek gevonden zou hebben mocht acteur Benicio Del Toro niet op de generiek prijken als uitvoerend producent.Centraal in het eerste verhaal staat het jonge koppel Lourdes en Ismaël (vertolkt door de Puertoricaanse publiekslieveling Luiz Guzman). Wanneer zij onderweg zijn naar de begrafenis van Lourdes' grootmoeder ontdekt Lourdes dat haar man haar bedroog met haar nichtje Tati, de huishoudster van haar grootmoeder. Het tweede verhaal vertelt de lotgevallen van een verwarde man die een hele bus gijzelt om zijn liefde te betuigen aan de vrouwelijke chauffeur. Het laatste verhaal handelt over een gescheiden oudere vrouw die nog steeds samen woont met haar ex-man omdat deze alles is wat er voor haar nog rest. Wanneer haar eerste man op het toneel verschijnt ontstaat er een bizarre driehoeksrelatie waarin de drie elk hun eigen positie trachten te vinden.Lovesickness springt probleemloos van het ene verhaal naar het andere zonder dat de structuur plotsklaps ingewikkeld wordt. De twee cineasten kiezen resoluut voor guitigheid en humor waardoor uitgebreide karaktertekeningen ontbreken. Het resultaat is een ietwat vlakke show van Puertoricaanse typetjes zonder dat er werkelijk iets zinnigs verteld wordt over het leidmotief: de liefde in al haar facetten. Akkoord, Me and You and Everyone We Know pakte ook uit met een aantal losse gedachten van een dagdromende schrijver, maar July wist diep te wroeten in de gevoelens van haar personages, terwijl hier oppervlakkigheid troef is.Het camerawerk oogt goedkoop, alsof de regisseurs één lang uitgerekte Zuid-Amerikaanse télénovela aan het draaien zijn, maar past precies bij het vrijblijvende karakter van de film. Lovesickness is een kleine film die vertelt over kleine dingen en u hier en daar wel zal bewegen tot een lachje. Een charmante festivalfilm dus.

Sven De Hondt Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De verliefde man die een bus gijzelt wordt opgesloten en krijgt bezoek van zijn moeder, de kleine Ismaëlito kust op de begrafenis van zijn grootmoeder voor het eerst met een meisje (zeer voorzichtig raken hun tongetjes elkaar aan) en de twee oude mannen vinden in elkaar een prima lotgenoot.