Predators

Genre: actiethriller | Duur: 1u47 | Release: 14 Juli 2010 | Land: VS | Regie: Nimród Antal | Cast: Adrien Brody, Topher Grace, Alice Braga

Met Predators wordt er teruggegrepen naar het originele concept van Predator uit 1987 - nog steeds een superbe actiefilm en samen met Terminator 2 veruit de beste Schwarzenegger. In de handen van een weinig geïnspireerde regisseur als Nimrod Antal (Vacancy is zijn gekendste wapenfeit) levert dit redelijk vertier op, maar de claustrofobische spanning van het origineel wordt in de verste verte niet benaderd.

Het goede nieuws is dan weer dat dit toch opnieuw een stap voorwaarts is in vergelijking met miskleunen als Alien vs Predator en Alien vs Predator - Requiem. Het verhaal in een notendop: een groepje zware jongens wordt gedropt in de jungle op een vreemde planeet, waar ze worden opgejaagd door een stelletje predators - aliens die zich in de jacht hebben gespecialiseerd.

Wat volgt is het gekende spelletje van de tien kleine negers. Enerzijds is het mooi dat er daarbij voldoende tijd wordt genomen voor een geleidelijke spanningsopbouw en enige hommage aan het origineel, maar anderzijds werkt het in het nadeel dat er ondertussen er nog maar weinig mysterie hangt rond de predators. Het acteerwerk is beter dan we gewend zijn in dit soort films - wat je natuurlijk mag verwachten als je Adrien Brody in huis haalt voor de hoofdrol. Mede hierdoor blijft Predators over de hele lijn voldoende onderhoudend - enkele bij de haren gesleurde wendingen moet je er wel bij nemen.

Ook het camerawerk kan er best mee door, al zullen er geen creativiteitsprijzen mee worden gewonnen. Er worden evenwel wat kansen gemist: zo worden de karakters van het "menselijk wild" te weinig tegen elkaar uitgespeeld en zijn er voor dit soort film bitter weinig memorabele actiescènes. En hoewel ze moeten doorgaan voor superieure jagers laten een aantal predators zich wel zeer gemakkelijk verschalken.

Predators is dus een best te pruimen actiefilmpje dat net iets teveel in clichés blijft steken en zich waarschijnlijk nog het beste laat genieten wanneer u weinig van de predator-franchise afweet. Best okee om een paar uurtjes mee te doden, maar een blijvende indruk zal deze prent bij niemand achterlaten.

Simon Smessaert Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle predators gaan dood, Brody en zijn vriendinnetje overleven.