kortfilm.be 3.0
binnenkort! soon!
Join us at Film Fest Gent
15.10 at 10h30
LAUNCH-EVENT
 
Wanted

Genre: actie | Duur: 1u50 | Release: 16 Juli 2008 | Land: VS | Regie: Timur Bekmambetov | Cast: Common, Terence Stamp, Morgan Freeman, Angelina Jolie, James McAvoy

Wanted start met de voorstelling van Wesley Gibson als een stereotiepe ambtenaar: met een minimaal engagement, 9 to 5-mentaliteit en een zeurende bazin met overgewicht. Hij werkt in een cubical, fantaserend over een ander leven, tot het andere leven hem overkomt. Wanneer een schutter hem om duistere redenen in een supermarkt tracht te doden, wordt Wesley immers gered door de stoere Fox (Angelina Jolie). Blijkbaar is er met zijn leven meer aan de hand dan hij tot nu toe gedacht had. Wesley blijkt de zoon van een erg belangrijk lid van The Fraternity, een elitegroep van killers, en bezit, net zoals zijn vader, de gave om de realiteit vertraagd waar te nemen. Na enige twijfel, geeft Wesley zijn ambtenaarsbestaan op voor een leven als coole moordenaar. Hij wordt opgeleid tot vecht- en schietmachine.Wanted doet op meer dan een moment denken aan The Matrix: de overgang van ambtenaar naar actieheld, de trainingssessies die die overgang realiseren en het vrouwelijke bendelid als beschermeling/love interest zijn meer dan knipoogjes naar de klassieker uit 1999. Maar tegelijk is Wanted veel luchtiger dan het filosofische The Matrix. Zo doet het eerste deel vermoeden dat Wanted een lichtvoetige actiefilm is à la Die Hard 4.0 ? een serieus verhaal inwisselend voor entertainende actie. James McAvoys overgang van paniekerige ambtenaar tot ironische held doet zelfs denken aan Justin Longs hilarische vertolking van angstige computerspecialist uit die film.

Maar na de eerste helft trachten de filmmakers het verhaal toch te laten primeren en wisselen ze de inventieve actie en humor in voor een plot die aanvankelijk niet zo belangrijk leek. Daarom haalt Wanted het noch van The Matrix, met zijn intrigerende ideologie, noch van Die Hard 4.0, met zijn consequente balans tussen verhaal en fun.Toch blijft Wanted ideaal materiaal voor kijkers die met plezier de ambtenaar in hen laten bovenkomen en even de overstap willen maken naar de fantasie die Hollywood zo graag aanbiedt: over de schouders van de held meekijken naar mooie vrouwen en spectaculaire actie errond.

Bert Lesaffer Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De slechterik blijkt de vader van Wesley. Hij doodt zijn eigen vader, maar neemt daarna wraak op The Fraternity.