The Other Boleyn Girl

Genre: Drama | Duur: 1u55 | 2008 | Release: 9 April 2008 | Land: Groot-Brittannië, VS | Regie: Justin Chadwick | Cast: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Jim Sturgess, Kristin Scott Thomas, Eric Bana, David Morrissey, Mark Rylance, Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne

De geschiedenislessen en schandalen gingen altijd al hand in hand. Iedereen kent dan ook het verhaal van Koning Henry Tudor uit Engeland die van zijn vrouw scheidde en zijn land daardoor op voet van oorlog bracht, om daarna zijn tweede vrouw, Anna Boleyn, het leven te ontnemen en nog een hele resem andere huwelijken te laten inzegenen en ontbinden.

In The Other Boleyn Girl worden er gezichten en emoties gegeven aan de droge namen uit de geschiedenisboeken. Daarnaast wordt er ook een nieuwe naam opgevist, namelijk die van het andere zusje Boleyn, Mary. Vader en oom Boleyn willen voor de gezusters de best mogelijke partners uitkiezen zodat de hele familie kan meegenieten van de vruchten van hun huwelijken of liaisons. Door ongelukkig toeval wordt niet Anne maar de reeds getrouwde Mary door de koning uitgekozen als gezelschapsdame. Chaos en ruzie in de familie want Mary wil er niets mee te maken hebben en Anne schuimbekt van jaloezie. Mary moet echter gehoorzamen aan de patriarchale wil, maar wordt langzaamaan toch verliefd op de koning. Uiteraard ontstaat er dan een bittere strijd tussen de twee zusjes voor de genegenheid van Henry, die zoals geweten nogal slecht afloopt.

Hoewel de cast duidelijk met veel zorg gekozen is en er op de acteerprestaties absoluut niets aan te merken valt, is deze film niet wat hij had kunnen zijn. De makers laten veel ballen voor doel liggen door enkele personages niet genoeg uit te diepen. De gezusters Boleyn staan heel mooi naast en vooral tegenover elkaar, al doen de tegenstellingen in karakter wat oppervlakkig aan. Spijtig genoeg stopt de uitwerking bij de hoofdrollen die overigens geweldig worden vertolkt door een pittige Natalie Portman (Anna) en een lieflijke Scarlett Johansson (Mary). De gulzige koning (Eric Bana) en de op geld en faam beluste vader (Mark Rylance) en oom (David Morrisey) zijn stuk voor stuk interessante personages waarvan je als kijker constant het gevoel hebt dat er meer achter zit. Ook de moeder van de meisjes (Kristin Scott Thomas) wordt maar matig belicht, terwijl ze in een constante strijd zitten tussen haar dochters, man en morele overtuigingen.

Een mak en oppervlakkig gebracht kostuumdrama

The Other Boleyn Girl blijft ook wat hangen in de clichés van het kostuumdrama. De seksscènes zijn vreselijk braaf, zelfs vrijwel onbestaand, terwijl die lust de intrige aanzienlijk aandikt en zelfs voor geschiedkundig belangrijke verschuivingen heeft gezorgd in het Britse politieke en religieuze leven. Wat overblijft is een mooi in beeld gezet, maar al te mak en oppervlakkig verteld drama dat echtheid, passie en kracht mist. Geen miskleun, maar evenmin een memorabele prent.

Julie Van Craen Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zowel Anna als haar broer worden onthoofd, ondanks de smeekbede van Mary.