800 Bullets

Genre: western, jeugdfilm | Duur: 2u04 | Release: 1 Januari 2002 | Land: Spanje | Regie: Álex de la Iglesia | Cast: Sancho Garcia, Carmen Maura, Luis Castro, Terele Pávez, Eusebio Poncela

Carlos, het zoontje van Laura, wil maar één ding: weten hoe zijn vader gestorven is. Hoe hard hij zijn vragen ook schreeuwt, zijn moeder zwijgt er in alle talen over. Via zijn grootmoeder leert Carlos dat zijn vader een stuntman in westernfilms was. Dat deed hij samen met zijn eigen vader, Carlos' grootvader. "En jouw opa is nog steeds stuntman in Almeria", vertelt de grootmoeder met zware stem. Met die woorden gaat de jonge Carlos op zoek naar zijn grootvader Julián. Hij vindt hem in het amusementenpark Texas-Hollywood, een oude filmset waar afgeschreven stuntmannen een toeristische westernshow opvoeren. Carlos komt terecht in een milieu van gefrustreerde acteurs, mislukte cowboys en wilde vrouwen. En hij wil er niet meer weg.Cultregisseur Álex de la Iglesia (Perdita Durango, El Día de la Bestia) maakt met het Spaanse 800 Bullets (800 Balas) een mengeling van genres: western, drama en jeugdfilm. Het vertelperspectief van het kind, een tot de verbeelding sprekende wereld en de voorstelling van wrede situaties als kattenkwaad (denk aan Tom and Jerry), zijn klassieke elementen van de jeugdfilm. Maar naar het einde toe wordt het verhaal serieuzer: wat met Carlos? vader gebeurd is, weegt, meer dan vrijblijvend, op Julián en Laura. Eventjes wordt 800 Bullets een emotionele studie over rouw, om dan toch weer over te gaan tot een meta-western. Hoogtepunt van de film is een shoot-out tussen de stuntcowboys en de lokale politie. Daarin worden de genreregels van de western op zijn kop gezet: stuntmannen van westerns steken echte kogels in de geweren en het westerndecor wordt een levende omgeving.800 Bullets vangt heel amusant aan, met juiste vertolkingen van Carmen Maura als koele moeder en Terele Pavez, die met haar transseksuele allures weggelopen lijkt uit een Almodóvar-film. De twee actrices bewandelen subtiel de balans tussen sérieux en absurdisme en geven vorm aan een coherent persoon. Dat evenwicht verdwijnt echter met het inwisselen van hoofdpersonage. Want eens Carlos in het westerndorp van zijn grootvader terechtkomt, komt Julián (Sancho Gracia) op het voorplan. Dat is spijtig, want als personage is hij te serieus voor de absurde ondertoon van de film. Ondertussen wordt de humor eenzijdig bij de stereotiepe nevenpersonages geschoven (de lafaard, de sukkel).'Half' is dan ook het woord voor deze 800 Bullets: een halve western en een halve jeugdfilm, half absurd en half serieus, met halve personages en halve stereotyperingen. En dus ook niet helemaal goed.

Bert Lesaffer Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julián sterft.