Worlds Apart

Genre: Geloofsdrama | Duur: 1u56 | Release: 1 Januari 2008 | Land: Denemarken | Regie: Niels Arden Oplev | Cast: Rosalinde Mynster, Johan Philip Asbæk, Jens Jørn Spottag

Sara is een rustig kalm meisje dat van huize uit getuige van Jehova is. Samen met haar ouders en broers en zussen gaat ze residentiële buurten af om het Woord van Jehova te verspreiden. Wanneer vaderlief niet aan de verleiding weerstaat en vreemdgaat, komt er een barst in het gezin. De kinderen moeten kiezen welke ouder ze willen verstoten. Eerder al was er ook een broer die niet meer welkom was in de gemeenschap.Tot overmaat van ramp komt Sara tijdens een nachtje stappen een jongeman tegen met wie het wel klikt. Problematisch is wel dat Teis geen Jehova is. Desondanks blijven de twee elkaar zien. Van zodra de twee het bed delen, moet Sara in overleg gaan met de ouderen van haar geloofsgemeenschap. Ze komt voor een verscheurende keuze tussen haar oud en een nieuw leven te staan.Worlds Apart, in het Deens veel gepaster To Verdener (?Twee werelden?), bestudeert zeer lang het psychologische dilemma van Sara. Tegelijkertijd gaat de analyse niet echt diep. De conversaties tussen Teis en Sara blijven te zeer op de oppervlakte en de morele discussies tussen de getuigen komen niet echt tot essenties. Het thema van ongeloof of de twijfel aan het geloof gaan niet ver genoeg of worden alleszins niet filosofisch genoeg gevoerd.Ook het thema van de verstoten gelovige verdiende meer aandacht. Hoe gaat een getuige om met het feit dat ze niet meer thuis hoort in een gesloten, beschermde omgeving? Hoe handelen ze? Houden ze nog vast aan hun geloofswaarden in een nieuwe, andere context? Hoe verhouden niet-gelovigen zich tot de getuigen?Deze en andere vragen hadden diepere behandeling verdiend, zeker aangezien de patstelling net ging om de confrontatie tussen twee werelden die in principe niet verenigbaar zijn. De clash blijft echter uit. Samen met de standaard beeldvoering maakt van Worlds Apart een doordeweekse film die vooral veel goede voorzetten geeft, maar amper een bal in doel kan trappen.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sara wordt verstoten en kiest in tegenstelling tot haar broer Jonas voor een leven als niet-gelovige.