The Nanny Diaries

Genre: Komisch drama | Duur: 1u46 | Release: 2 Juli 2008 | Land: VS | Regie: Shari Springer Berman, Robert Pulcini | Cast: Scarlett Johansson, Laura Linney, Paul Giamatti, Chris Evans, Alicia Keys, Donna Murphy

Na het verrukkelijke American Splendor was het even afwachten of het regisserende koppel Berman en Pulcini zou kunnen bevestigen. Opvolger The Nanny Diaries is de verfilming van een populaire satirische roman, maar het cineastenduo lost de verwachtingen helaas niet in.Nochtans is de opzet van dit relaas -talentvolle studente neemt baan als nanny bij een New Yorks upperclass-gezin en heeft daar zo haar bedenkingen bij- veelbelovend. Het meisje in kwestie, Annie, studeert immers antropologie en haar waarnemingen worden min of meer verpakt als een observatie van een vreemde cultuur. De regisseurs pakken daarvoor zelfs uit met een leuk bedacht museum en een reisgids waarin tal van New Yorkse stereotiepen te kakken gezet worden. Wie hoopt op meer visuele spielereien, zoals die overvloedig en efficiënt aanwezig waren in American Splendor, is er echter aan voor de moeite. Op een leuke verwijzing naar Marry Poppins na, kent de film een vrij vlak verloop zonder veel hoogte- of laagtepunten. Het gezin X, waar Annie in dienst is, wordt weliswaar met een zekere scherpte op de korrel genomen, toch blijft de film vrij besluitloos. De ambitie, ijdelheid en pretentie van de geviseerde groep had duidelijk meer komisch potentieel. Meer zelfs, de film legt weliswaar goedbedoelend de nadruk op het gebrek aan liefde in het gezin X, het geheel krijgt daardoor steeds meer de allure van een drama.Behoorlijk onoverkomelijk is ook dat de protagonist een vrij passief personage is. Annie ondergaat de vernederingen en stress die met haar job gepaard gaan, zonder enig weerwerk en dat maakt de film vrij eentonig. Dat er op het einde op de een of andere manier een lesje geleerd zal worden, vermoed je al snel en de climax is dan ook weinig overtuigend.Er werd een mooie cast opgetrommeld, waarvan vooral Linney en Giamatti hun personage enige dimensie weten te geven. De film kijkt op die manier lekker weg, maar heeft in feite niets te vertellen. Vervelend wordt The Nanny Diaries niet echt, maar het schouwspel is ook verre van beklijvend.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mrs. X zet Annie aan de deur na een ongemakkelijk moment met Mr. X. Annie is zo woedend dat ze een flink betoog afsteekt tegen de nannycam die ze in een teddybeer ontdekt. De tape daarvan wordt vertoond op een bijeenkomst van New Yorkse rijke vrouwen die problemen hebben met hun nanny. Mrs. X wordt dan ook flink vernederd wanneer Annie's preek publiekelijk vertoond wordt. Na enkele weken krijgt Annie via haar vriendje Hayden een brief van Mrs. X om haar te bedanken en mee te delen dat ze van haar man weg is en haar zoontje Annie steeds minder begint te missen.