Incendiary

Genre: Drama | Duur: 1u36 | Release: 7 Januari 2009 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Sharon Maguire | Cast: Matthew MacFadyen, Ewan McGregor, Michelle Williams

In dit goedbedoelde drama staat het louteringsproces van een jonge moeder centraal. Wanneer in Londen een onvoorstelbaar zware bomaanslag plaatsvindt die bijna duizend mensenlevens eist, verliest de anonieme protagoniste in één klap elke zin van bestaan: haar man en zoon horen bij de dodelijke slachtoffers. Het ondraaglijke verdriet wordt nog eens verzwaard door een verterend schuldgevoel. Op het moment dat de bom ontplofte, was zij immers net bezweken voor de charmes van de welstellende buurman Jasper.In wat volgt, raakt het hoofdpersonage geobsedeerd door de vermeende daders. Ze spoort zelfs de jonge zoon van één van hen op en gaat therapeutische brieven schrijven. Jasper zoekt nog toenadering, maar weet niet hoe hij met deze beschadigde vrouw moet omgaan. Een collega van de omgekomen man, treedt eveneens op het voorplan, maar zijn intenties zijn wat vaag.Regisseur Sharon Maguire (Bridget Jones' Diary) wil een oprechte film afleveren, vol grote emoties. Haar pogingen om dit relaas in een realistische context te plaatsen, zijn geslaagd, maar de rauwheid die ze betracht, komt eigenlijk nergens aan de oppervlakte. De taferelen die zich in Incendiaryafspelen, zijn vaak hartverscheurend maar missen toch een sprankel authenticiteit. Maguire mag de wereld van Bridget Jones dan al achter zich gelaten hebben, de stap naar een volstrekt geloofwaardig en puur drama blijkt nog wat groot en Incendiary stevent af op een al te melige afloop. Bovendien verliest de film naar zijn climax toe alle focus door het toevoegen van allerlei verhaallijnen.Aan Michelle Williams zal het eigenlijk niet gelegen hebben. Het is even wennen aan het Britse accent, maar uiteindelijk toont de Amerikaanse nog een keer dat ze een actrice is om in de gaten te houden. Binnenkort kunnen we haar ook ijzersterk zien wezen in Wendy and Lucy. Ewan McGregor speelt zijn kenmerkende flair uit in een niet zo bijzondere rol, terwijl een andere getalenteerde Brit (Matthew Macfadyen uit Pride & Prejudice en de serie Spooks) zijn tegenpool vormgeeft.Uiteindelijk moet de waarachtigheid van dit drama toch onderdoen voor wat aangedikt sentiment en een verlies van controle. Hoe dramatisch de plot en hoe welgemeend de pogingen tot geloofwaardigheid, de film is te braaf en kan de beoogde emoties niet losmaken. Incendiary kan weliswaar onderhoudend zijn, maar is te labiel om echt sterk te noemen.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na gekweld te zijn door zelfmoordgedachten, schrijft de protagoniste uiteindelijk een laatste brief aan Osama Bin Laden en blijkt ze ook zwanger te zijn. Als kijker moeten we maar zelf uitmaken van wie. De collega van haar man blijkt vooraf op de hoogte geweest te zijn van de plannen van de aanslag en valt uit de gratie.