The Tingler

Genre: Horror | Duur: 1u22 | Release: 31 December 1969 | Land: VS | Regie: William Castle | Cast: Vincent Price, Darryl Hickman, Judith Evelyn, Patricia Cutts

Vincent Price speelt Dr. Chapin, een patholoog die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om de ware toedracht van angst te vorsen. En vooral: de invloed ervan op ons lichaam. Hij zou ook graag willen kunnen bewijzen dat een mens letterlijk kan sterven van angst. Een mooie case study dient zich aan in de vorm van de doofstomme Martha (Judith Evelyn). Bij haar autopsie vindt Dr. Chapin the tingler...William Castle?s The Tingler is niet veel meer dan een standaard horror-thriller uit de jaren 1950. Goed opgebouwd, maar naar huidige normen wat aan de trage en voorspelbare kant. Het geheel is nochtans zeer smaakvol in beeld gebracht, met af en toe geslaagde contrastbeelden. Dit ongetwijfeld met dank aan het sfeervolle zwart-wit. Price heeft er dan ook de kop naar. Hem speel je nogal makkelijk uit in dit soort films. En dan zijn er nog de speciale effecten: de tingler op zich is al een aardig ding, hoe kitscherig het ook moge ogen.Ook de publieksparticipatie is een zeer geslaagde poging om de film te doen ?voelen?. Tegen het einde vraagt de voice-over aan het publiek om te krijsen. Zeker leuk als je weet dat er in de zaal een tingler present is. Een zeer voorspelbare, doch speelse manier om je publiek te dwingen zich in te leven.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<i>The Tingler</i> wordt gevonden en terug in het lijk geplaatst. De oorzaak van "dood door angst" wordt gevonden. Lang leve de rationaliteit.