Green Zone

Genre: Actiethriller | Duur: 1u55 | 2010 | Release: 14 April 2010 | Land: VS | Regie: Paul Greengrass | Cast: Matt Damon, Greg Kinnear, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Amy Ryan, Khalid Abdalla

De actieregisseur bij uitstek, Paul Greengrass, en de veelzijdige Matt Damon slaan na The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum opnieuw de handen in elkaar voor een veelbelovende actiethriller. Hoewel van begin tot eind vakkundig in beeld gebracht en meeslepend dankzij alweer een nieuw fictiecomplot, levert Green Zone lang niet het verwachte vuurwerk.

 

Greengrass heeft zich, ook dankzij het Oscargenomineerde United 93 in Hollywood opgeworpen als een uitzonderlijke intelligente actiefilmer, wat hem in schril contrast plaatst met een brokkenmaker als Michael Bay. In Green Zone, dat zich in het door de VS belegerde Bagdad van 2003 afspeelt, durft hij het zelfs aan de Amerikaanse invasie en bevoogding even door de ogen van de Irakezen zelf te bekijken. Dat de Amerikaanse overheid er daarnaast alweer eens minder positief uitkomt, geeft deze film zeker extra cachet, maar het verklaart wellicht ook dat de film in eigen land lang geen succes was. Ook niet met Matt Damon aan boord.

Deze zelden teleurstellende acteur houdt zijn carrière voor zichzelf en zijn fans boeiend door voor zeer afwisselende projecten te kiezen. Maar Green Zone heeft Damon weinig te bieden. Als kapitein Miller, die in Bagdad vruchteloos op zoek is naar massavernietiginswapens en zich vragen begint te stellen bij de informatie van zijn overheid, kan de man zichzelf op geen ogenblik echt bewijzen. Hoewel hij de rol solide vertolkt, staat het personage droogweg ten dienste van de plot, zonder uitdieping. Een tweede groot verschil met The Bourne Ultimatum - want is het niet die succesvolle samenwerking die als trigger voor deze film moet werken? - is dat de intensiteit en dosis actie een stuk lager liggen, tot teleurstelling van echte actiefans.

Franjeloos en strak verteld, maar echt meeslepen doet de film niet.

De kijker blijft geboeid door een strak vertelde, franjeloze plot, een uitmuntende beeldvoering en een meer dan degelijke cast, maar meeslepen of overrompelen doet Green Zone niet echt. Het roept herinneringen op aan Body of Lies, ook al zo'n klasseproject dat nét dat tikkeltje extra miste. Wat films over de Irakoorlog betreft, is zelfs een wat onderschatte popcornfilm als The Kingdom stukken efficiënter, en dan hebben we het nog niet eens over The Hurt Locker gehad.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miller ontdekt dat de Amerikaanse overheid, bij monde van functionaris Clark Poundstone, het gerucht in stand hield dat Irak over kernwapens beschikt, terwijl Irak dat zelf al formeel ontkende. Poundstone verzon een contactpersoon en overtuigde The Wall Street Journal van de betrouwbaarheid van deze persoon, volgens wie er wél nog massavernietingswapens aanwezig waren in het land. Zo creëerde de VS voor zichzelf een excuus om Saddam Hoessein en de zijnen onder vuur te blijven nemen. Miller confronteert Poundstone met zijn ontdekking en stuurt dit meteen ook naar alle gezaghebbende Engelstalige nieuwsmedia.