Iron Man 2

Genre: Actie | Duur: 2u04 | Release: 28 April 2010 | Land: VS | Regie: Jon Favreau | Cast: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Mickey Rourke, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Samuel L. Jackson

Wij hadden het wel voor de eerste Iron Man, waarin de combinatie van pretentieloze actie en een effectieve casting voor escapisme van hoog niveau zorgde. De onvermijdelijke opvolger biedt ons gewoon veel meer van hetzelfde en daar kunnen we gerust mee leven.

 

De figuur van Tony Stark wint in deze sequel aan complexiteit. Van bescheidenheid kan men hem geenszins verdenken en het succes stijgt hem wat naar het hoofd, al blijft Stark zijn krachten met graagte ten dienste van de mensheid stellen - ten koste van zijn gezondheid. De overheid, met in het kielzog de malafide wapenhandelaar Justin Hammer, eist van Stark echter de controle over zijn uitvinding. Bovendien daagt een Russische concurrent op die komaf wil maken met Starks succes. Uiteraard zal een en ander gewoon tot een met explosies en schietpartijen gevulde finale leiden, maar intussen hoeft u zich bijlange niet te vervelen.

Regisseur Jon Favreau en scenarist Justin Theroux brouwen met alle vertrouwde ingrediƫnten - en dus eerlijk gezegd op niet al te originele wijze - een popcornfilm zoals we die graag zien: de actie houdt de spanning er in en wordt mooi ingebed in enige dramatische ontwikkelingen, al is dit natuurlijk verre van Shakespeare. Maar de op de proef gestelde vriendschap tussen Stark en Rhodes, het geflirt met Pepper en Starks fysieke aftakeling leiden ons mooi doorheen de plot, die luchtig en serieus tegelijk weet te zijn .

De casting blijkt daarbij alweer cruciaal. Rourke, Jackson, Rockwell en Johansson blijken uitermate geschikt voor hun niet al te veeleisende rollen, Downey Jr. zelf moeten we eens te meer prijzen omwille van zijn grenzeloze charisma en het schijnbare gemak waarmee hij de Iron Man vertolkt. De acteur voegt zoveel meer toe aan deze rol. Gooi Cheadle en Paltrow er bij en je krijgt een aantrekkelijk acteurssoepje dat deze doorsnee actieprent echt tot leven brengt.

Meer dan gewoon uitstekend entertainment is Iron Man 2 niet, maar dat verwachten we er ook geenszins van. Bovendien blijkt de vermoeiende stupiditeit van andere recente kaskrakers als Transformers 2 nergens te bespeuren. Genoeg reden om Iron Man 2 bestaansrecht te geven. Voor de comicfans: ook dit keer wordt u na de credits beloond met een voorproefje van wat ofwel Iron Man 3 wordt ofwel het al lang op stapel staande The Avengers-project.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stark en Rhodes verslaan samen Vanko, Hammer wordt gearresteerd en Stark vraagt Pepper ten huwelijk. Bovendien ontdekt hij dat zijn vader hem via een maquette het plan naliet om zijn motor van een nieuwe soort energie te voorzien waardoor ook zijn gezondheid gered is.