Law Abiding Citizen

Genre: Thriller | Duur: 1u48 | 2010 | Release: 2 Juni 2010 | Land: VS | Regie: F. Gary Gray | Cast: Gerard Butler, Jamie Foxx, Colm Meaney, Bruce McGill, Leslie Bibb, Regina Hall, Viola Davis

Het moet van Bad Boys 2 geleden zijn dat we zo bruut geconfronteerd werden met de ranzigheid op de bodem van het Hollywoodvat. Niet alleen omdat de plot en personages in de actiethriller Law Abiding Citizen gestuwd worden door een fout, afgeborsteld machismo dat aan bierlucht en vuil ondergoed doet denken, maar vooral omdat thema's als gerechtigheid en eer eens te meer gekoppeld worden aan botte wraak en vergelding. Law Abiding Citizen excelleert in haantjesgedrag van het allerdomste soort.

 

Gerard Butler tracht krampachtig zijn povere acteertalenten te etaleren als Clyde Shelton, voormalig gelukkig huisvader, thans gekwelde wraakengel. Zijn doelwit is eenieder die tien jaar eerder betrokken was bij de vrijspraak van de moordenaar van zijn vrouw en dochter. Clyde's plannen zijn snood en doordacht, want zelfs wanneer de verbeten officier van justitie Nick Rice (Foxx) hem achter tralies laat belanden, gaan de moorden door. Tal van bloederige, zelfs sadistische scènes volgen, de ene al onwaarschijnlijker en ongenuanceerder dan de andere.

Hoewel het verhaal hier en daar verrast met een onvoorziene wending, zit er ook iets fundamenteel fouts met het uitgangspunt van de film; je kan je best inbeelden dat het leeghoofdig publiek waarvoor deze prent bedoeld is, ondoordacht gaat meeleven met een duidelijk gestoorde maniak. Maar de geforceerd ernstige tronie van Butler, die de prent ook mee produceerde, zou toch elke poging tot medeleven aan diggelen moeten slaan.

Op hol geslagen machismo dat aan bierlucht en vuil ondergoed doet denken

Erik Van Looy mag opgelucht ademhalen: het afwijzen van de regie van deze prent na het succes van De Zaak Alzheimer in de VS, was geen domme beslissing. Deze akelig slechte prut is geen cinema, maar een hol surrogaat voor mannen met een héél klein pietje.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rice ontdekt dat Shelton zich met opzet liet opsluiten in de isoleercel, omdat hij het aanpalende gebouw gekocht had en van daaruit een tunnel naar de cel had gegraven, zodat hij telkens weer naar buiten kan om iemand te vermoorden. De bom die Shelton denkt te gebruiken voor het opblazen van het stadsbestuur, wordt door Rice in zijn eigen cel geplaatst en de slechterik ontploft. Brave huisvader Rice kan zijn vrouw en dochter gaan knuffelen.