The Tree

Genre: Drama | Duur: 1u41 | Release: 25 Augustus 2010 | Land: Australië, Frankrijk | Regie: Julie Bertuccelli | Cast: Morgana Davies, Aden Young, Charlotte Gainsbourg

Met het nachtelijke gesjirp van krekels en vreemde vogel- en vleermuisgeluiden introduceert de Franse regisseuse Julie Bertuccelli (Depuis qu’Otar est parti) de Australische outback en het huis met een uitzicht van Dawn (Charlotte Gainsbourg) en Peter (Aden Young). Ze liggen wat te dollen in hun hangmat wanneer Dawn haar man vraagt hoe lang hij voor zijn volgende opdracht zal wegblijven. Peter is de broodwinner van een gezin van vier kinderen. Hij transporteert huizen. Schertsend antwoordt hij zijn vrouw: ‘een paar dagen … of een paar weken … of een paar jaar’. Soms haalt fictie echter de werkelijkheid in.

Enkele minuten later begeleidt  een goed uitgekozen nummer een prachtige scène waarin Peter met zijn truck een volledig huis naar zijn eindbestemming rijdt. Het camerawerk van Nigel Bluck is met dank aan de panoramische shots van het weidse Australische landschap, de wat bevreemdende scènes binnenshuis en de schijnbaar tot leven verwekte Moreton Bay vijgenboom ronduit schitterend.

Wat volgt is een gevoelig verteld verhaal over een moeder met vier kinderen die met het verlies van hun respectievelijke echtgenoot en vader zullen moeten leren omgaan. De enorme boom die met zijn kronkelende wortels en takken aan hun huis is verankerd, helpt hen het gemis van hun geliefde een plaats te geven. Julie Bertuccelli draagt haar adaptatie van de novelle van Julie Pascoe,‘Our father who art in the tree’, op aan haar overleden man Kristophe.

Charlotte Gainsbourg overtuigt als moeder die geconfronteerd wordt met het verlies van haar man en daardoor haar gezin moet opvangen, maar het is het dochtertje (Morgana Davies) die de beste acteerprestatie levert. Het achtjarige meisje zet de fantasie van haar personage zeer realistisch neer en vertedert door haar rebelse karakter en engelachtige uiterlijk.

The Tree is een symbolisch, expressief en intiem portret van een gezin dat door het noodlot wordt getroffen. De natuur staat symbool voor de overmacht waarmee dit gebeurt. Alleen jammer dat een cycloon het voor het overige goed gedoseerde scenario op het einde letterlijk wegblaast.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoewel Dawn al snel per toeval een job heeft en stilaan er bovenop komt, deelt het gezin op aangeven van haar dochtertje, het geloof dat Peters ziel in de mooie maar grillige vijgenboom huist. Wanneer de boom na een cyloon niet alleen het huis verwoest maar ook de geest geeft, rijdt Dawn met haar kroost een nieuw leven tegemoet.