Four Roses

Genre: | Duur: 1u20 | Release: 4 Augustus 2010 | Land: Australië, België, VS | Regie: Kris De Meester | Cast: Axel De Vreese, Bruce Geduldig, Shai Shahar, John Flanders,, John Samaha, Felipe Masafoli, Mieke Daneels

Belgisch casting director en debuterend regisseur Kris De Meester won met Four Roses prijzen op kleine festivals wereldwijd, zoals beste no budget-prent op het Cannes Independent Film Festival en beste buitenlandse drama op het Atlanta Underground Film Festival. Deze op amper vier draaidagen gefilmde mozaïek is dan ook een opmerkelijk curiosum.

De Meester laat twaalf van zijn favoriete aspirant acteurs enkele kamers in een en hetzelfde hotel bevolken – een duo dat maar niet aan vrijen toekomt en een dat blijft kreunen in het Portugees, een Franstalige Belg die in vreselijk Engels een cynische komiek interviewt, een hoertje dat haar klant niet snapt, twee heren die op een derde wachten en een bejaard koppel. Het vaak eerder theatrale spel werkt best goed in combinatie met de waarlijk excellente soundtrack vol piano en cello.

De dialogen laveren dan weer tussen cryptische would be levenswijsheden en niet altijd erg trefzekere humor, als bevonden we ons in de indie universums van een Jim Jarmusch of Hal Hartley. Ook het digitale zwart-wit beeld draagt bij tot de eigenzinnige doe-het-zelf-sfeer. Four Roses is lovenswaardig omwille van zijn productionele heksentoer en lijkt net zoals (het heel verschillende) Tarnation enkele jaren terug, de voorhoede te vormen van een Nieuwe Amateurscinema.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien