Turquaze

Genre: Drama | Duur: 1u35 | Release: 29 September 2010 | Land: België | Regie: Kadir Balci | Cast: Burak Balci, Charlotte Vandermeersch, Nihat Altinkaya, Tine Embrechts, Maaike Cafmeyer

Gent is als gezelligste stad van Vlaanderen het geschikte decor voor een romance die de kloof tussen twee verschillende culturen tracht te overbruggen. In de hoop de rake charme van Aanrijding in Moscou te evenaren, combineert Turquaze frisse personages in een tragikomisch verhaal, met een resultaat dat je vanwege zijn onderwerp misschien net iets meer sympathie toedicht dan de film ondanks zijn duidelijke kwaliteiten, waard is.

Want regisseur Kadir Balci  - laat ons dat duidelijk stellen - weet wat hij doet. Zijn verhaal stroomt haast vanzelf het scherm op, realistisch en geloofwaardig op elk moment. Zijn beeldvoering heeft niets van dat schoolse filmische waar andere debuutfilms krampachtig mee worstelen en de vlotte integratie van de soundtrack zorgt voor heel wat atmosferische momenten. Turquaze creëert zo haast vanzelf een bevredigende diepgang en authenticiteit. De grote naturel van het volledige acteursensemble - en hoofdacteurs Burak Balci en Charlotte Vandermeersch in het bijzonder - dragen daar nog toe bij.

Op zich is de romance tussen de Turkse Vlaming Timur en de blonde Gentse Sarah echter weinig spectaculair, zelfs wat oninteressant. Er zijn de voor de hand liggende struikelblokken en Turquaze verrast ons wat de plotafwikkeling betreft, geenszins. Timur en zijn twee broers representeren ieder een andere mate van integratie, wat dus sowieso herkenbaarheid oplevert. Anderzijds is het contrast tussen perfecte schoonzoon Timur en de conservatieve Ediz wel wat onwaarschijnlijk en wanneer allen op het einde van de film een soort aanvaarding vertonen, voelt een en ander toch wat goedkoop aan. Is dit geen al te rooskleurige voorstelling? Balci lijkt de integratieproblematiek al te snel op te lossen. Ook het ontbreken van enig religieus accent is wat absurd, gezien de mate waarin geloof deel uitmaakt van de cultuur.

Op een oppervlakkiger niveau houdt Turquaze echter mooi steek en overtreft de film beslist het karikaturale van Kassablanka uit 2002. Balci lijkt zich ook niet gecompromitteerd te hebben om de film toegankelijk te maken, al mocht zijn ambitie gerust groter zijn. Een nieuwe Aanrijding in Moscou is dit dan ook zeker niet geworden. Maar alleszins willen we zijn stem beslist nog horen klinken in de Belgische filmwereld. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verzoening alom.