Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

Genre: fantasie | Duur: 1u54 | 2010 | Release: 1 September 2010 | Land: Thailand | Regie: Apichatpong Weerasethakul | Cast: Thanapat Saisaymar, Jenjira Pongpas, Sakda Kaewbuadee

Cinema moet niet altijd zijn wat de realiteit al laat zien. Nee, soms is het aan cinema omde waarheid te tonen die niet te tonen valt.  Fantasie en poëzie als bron van waarheid, het kan en is soms noodzakelijk. Dat weet ook de regisseur met de fantastisch poëtische naam Apichatpong Weerasethakul.

 

Zijn Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, Gouden Palm-winnaar op het Festival van Cannes 2010, hangt ergens tussen enkele realiteiten in. Er is het – realistische – verhaal van een man die stervende is en de weg naar zijn laatste adem met zijn neef en schoonzus doorbrengt. Tegelijk duiken onderweg ook geesten van zijn gestorven zus en zoon op. De waarheid is dat de dood al in zijn leven aanwezig is.

Zijn verloren zoon keert terug in de gedaante van een boswezen, compleet zwart, met twee rode lichtjes als ogen. Hij zou weggelopen kunnen zijn uit een platte horrorfilm, maar past volledig in het fantastische verhaal en de donkere sfeer. Naast botsingen van realiteiten keert ook het contrast tussen natuur en cultuur terug, zoals de bruuske overgang van de grot waarin Boonmee zijn laatste momenten doorbrengt en een koude, overbelichte hotelkamer.

De dood is in al zijn leven aanwezig

Door de contrasten en absurditeiten heen snapten we de film echter, want ook de kijkervaring speelt zich op een ander niveau dan het zichtbare af. We stelden ons weinig vragen, misschien wel omdat we voelden dat er iets waar achter zat.

Bert Lesaffer Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien